Barangolások a nemzetközi analitikus világban, kapcsolódásaink

Barangolások az analitikus világban
A nemzetközi pszichoanalitikus szervezetekről
Szerkesztők: Lőrik Dóra, Szőnyi Gábor

Az alábbi írások először a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tagsági hírelevelében jelentek meg. A sorozat szerkesztőinek szándéka az volt, hogy elősegítsék az egyesületi tagok, kandidátusok nemzetközi kapcsolódását. Élményszerűvé kívántuk tenni kollégáink számára, hogyan és mi minden zajlik a nemzetközi pszichoanalitikus közösségben, a nemzetközi szervezetekben, milyen gazdagító személyes és szakmai élmények szerezhetők a nemzetközi pszichoanalitikus szcénában.

A következő témákra tértünk ki:

Az nemzetközi pszichoanalitikus szervezetek közül bemutattuk az IPA-t – a Nemzetközi Pszichoanalitikus Szövetséget, az EPF-et – az Európai Pszichoanalitikus Föderációt, az IPSO-t – a Nemzetközi Pszichoanalitikus Tanulmányi Szervezetet.
Az EPF bemutatásához személyes, írásbeli beszámolókat kértünk egyesületünk korábbi elnökeitől, akik pozíciójuknál fogva részt vehettek az európai pszichoanalitikus egyesületek elnökeiből álló Tanács ülésein – milyen élmény volt ez a számukra, mit tapasztaltak, hogy érezték magukat. Az EPF székhelyéül szolgáló ház bemutatásának külön írást szenteltünk, amely a ház jelenlegi és lehetséges hasznosítási lehetőségeit mutatta be. Az IPSO és a kandidátus élet bemutatása a szervezetben szerepet vállaló kollégákkal felvett interjúkon keresztül történt. Az IPA szervezetéről bemutatót írtunk. Egy részt szántunk az ING - International New Groups Committee – bemutatásának. Az ING albizottságaival az a szervezeti rész, amelyik világszerte az újonnan létrejövő pszichoanalitikus egyesületek fejlődését és integrációját támogatja-irányítja.
Sorozatunk közben tört ki az orosz-ukrán háború, ennek kapcsán az orosz és ukrán kollégák helyzetének, illetve a nemzetközi pszichoanalitikus összefogás bemutatására szántunk egy részt, levélrészleteket közölve az érintettek tollából.
Az IPA három tradicionális régiója – Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika – mellett alakuló negyedik – Ázsiai–csendes-óceáni – régióról egy ausztrál kollégától kértünk beszámolót, aki bábáskodott az új régió születésénél.
Ferenczi Sándor, az első magyar pszichoanalitikus, egyesületünk elődjének alapítója nemzetközi szereplő volt. Öröksége máig hat és érdeklődésre tart számot a nemzetközi analitikus szcénában. A vele foglalkozó írások két részben jelentek meg: interjút közöltünk a Ferenczi Sándor Egyesület elnökével, valamint itthon és külföldön élő, magyar származású analitikusokat szólaltattunk meg arról, mit jelent számukra Ferenczi ma.
Egy képző és egy képződő beszámolóján keresztül mutattuk be a nemzetközi gyerek pszichoanalitikus képzést.
Végül hírt adtunk a Mary Sigourney által alapított díjról, amelyet kimagasló pszichoanalitikus tevékenységekért ítélnek oda, és amelynek magyar díjazottja a Ferenczi Sándor Egyesület volt 2008-ban.

Sorozatunk 2021 októbere és 2023 januárja között futott, összesen 14 rész jelent meg. Ezek közül néhányat itt is közreadunk.

Lőrik Dóra, Szőnyi Gábor

 

  Az IPA – ismerős? Ismeretlen?