Boldog születésnapot, doktor!

FREUD24 - Boldog születésnapot, Sigmund Freud!

A Magvető Café, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület és a Free Association által szervezett program keretében Freud áttétellel foglalkozó tanulmányaiból készült összeállítás, amely Keresztes János színész előadásában volt hallható. A felolvasást diszkusszió követte, a beszélgetőpartner Bokor László, kiképző pszichoanalitikus, a moderátor Lőrik Dóra, a nemzetközi szervezőbizottság tagja.

Az előadáson készült videó anyag ide kattintva megnézhető

2019. május 6-án ünnepeltük meg Sigmund Freud műveiből kiválasztott részletekkel születésének évfordulóját. A rendezvénnyel szeretnénk bemutatni Freud és a pszichoanalízis gondolatait és közelebb hozni a szakmán kívüli érdeklődőkhöz is. A budapesti programmal párhuzamosan Bukarestben, Isztambulban, Delhiben, Párizsban, Limában, Lisszabonban, Londonban, Madridban, Moszkvában, Rómában, Tbilisiben, Varsóban is hasonló felolvasásokra került majd sor. 
A budapesti rendezvénynek a Magvető Café adott otthont.

A budapesti FREUD24 program keretében Freud áttétellel foglalkozó tanulmányaiból készült összeállítás, amely Keresztes János színész   www.facebook.com/KeresztesJanosOfficial előadásában volt hallható. Az áttétel fogalma és a jelenség, amelyet leír lényegében egy mondatban összefoglalható, valahogy így hangozna: A jelent a múlt élményeinek hatása alatt éljük át. Ennek mélyebb megértése azonban az ember életének számos területén világít rá olyan jelenségekre, amelyek egyébként érthetetlennek tűnnek. Miért lehet, hogy ugyanazt az embert egyikünk kedvesen gondoskodónak, másikunk elviselhetetlenül kontrollálónak látja? Vagy a másikat egyikünk kissé hűvösnek, távolságtartónak míg a másikunk félelmetesnek? És mindezekkel párhuzamosan önmagunkat értéktelennek, vagy elismertnek? Az áttétel fogalmának ismeretében megérthetjük, hogyan határozza meg közeli hozzátartozóinkkal való kapcsolatunkat és felszínes ismerőseinkhez való viszonyunkat az a légkör, amelyben felnövekedtünk.

A felolvasást követően diszkusszió segítette az áttétel jelenségének mélyebb megértését, és hétköznapjainkban játszott széleskörű szerepének felismerését.

A felkért hozzászóló-beszélgetőpartner Bokor László, kiképző pszichoanalitikus, a moderátor Lőrik Dóra, a nemzetközi szervezőbizottság tagja.

Folyamatosan frissülő információk a Magvető Café (http://cafe.magveto.hu/) és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület Programajánló Facebook oldalán (https://www.facebook.com/mpeprogramajanlo/) olvashatóak.

A rendezvényről mint nemzetközi eseményről a Free Association honlapján található további információ:  https://www.freeassociation.pt/freud24