Konferencia

Meghívó
a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXVII. konferenciájára, melynek címe:

Fenyegetettség - külső és belső valóságaink
2021. október 8- 9.,
Danubius Hotel Hungária City Center
Budapest, 1074, Rákóczi út 90.

Az elmúlt másfél évben a világjárvány elsöpörte megszokott életvitelünket, biztonságérzetünket és a legkülönbözőbb szorongásokkal árasztott el minket. Félhettünk a betegségtől, szeretteink elvesztésétől, a gazdasági következményektől, szenvedhettünk a bezártságtól, a személyes találkozások hiányától. Nehezebbé vált a hétköznapok működtetése, a generációk kapcsolattartása. Mindeközben a közösségi szinteket is elárasztotta a szorongás, maga után hozva számos aggasztó jelenséget: a társadalmi diskurzus egyre durvább hangvételét, egyes csoportok kirekesztésének szándékát. A járvány csillapodtával fenyegetésként élhetjük meg a klímaváltozást és a kiszámíthatatlan jövőt.
Kérdéssé vált, hogy mi egyáltalán a valóság? Hogyan viszonyul egymáshoz a belső, pszichés realitás és az, amit objektív valóságnak vélünk? Mit kezdünk az érzelmileg megterhelő információkkal? Képesek vagyunk-e egy konzisztens képet kialakítani és fenntartani a külvilágról vagy védekezésképpen letagadjuk, bagatellizáljuk a veszélyt, esetleg áttoljuk valami másra: egy másik személyre vagy egy társadalmi csoportra? Hogyan szabályozzuk a hullámzó mértékű, de állandóan jelenlévő szorongást?
A járvány alatt és miatt kívülálló szakemberből pácienseink sorstársaivá váltunk. A kollúzió elkerülésében segíthetett az az élmény, hogy klienseink személyiségüktől és helyzetüktől függően rendkívül eltérően reagáltak a járványhelyzetre. Az extrém helyzetben még inkább kirajzolódtak a domináns problémák, szorongások és elhárítások. A terápiába hozott lélektani nehézségek mellett a járványhelyzetre adott reakciók, érzések és fantáziák fontos adalékot adtak a páciensek, de önmagunk mélyebb megértéséhez is. A terápia kereteit érintő változások (online tér, maszk viselése) újabb kérdéseket vetettek fel szakmai közösségünkben is. Az analitikus belső szettingjének, analitikus gondolkodásának fenntartása kiemelten fontossá vált, ez tette lehetővé, hogy online formában is felismerjük a tudattalan tárgykapcsolati mintákat, áttételi-viszontáttételi folyamatokat, intrapszichés konfliktusokat. Az online terápiás térben is mély érzelmi kölcsönhatást élhettünk át betegeinkkel, miközben a szeparációs szorongást növelte, a tárgyállandóságot próbára tette a személyes jelenlét hiánya.
A krízis közepette megmutatkozott, melyek a legfontosabb értékeink, emberi és szakmai kapcsolataink, kire és mire tudunk támaszkodni. Megmutatkozott a szakmai kapcsolatok, referencia csoportok fontossága a külső-belső keretek megtartásában. Megjelent a szolidaritás, a segítségnyújtás szándéka is a szakmában.
Tekinthetjük-e a koronavírus járványt kollektív traumának? Hogyan tudjuk elgyászolni valós veszteségeinket és közben megőrizni értékeinket? Hogyan tudunk fejlődni a krízis által? Vajon milyen hosszútávú hatásokkal számolhatunk a pandémia következményeként, változik-e gondolkodásunk a terápiás kapcsolatról, hatótényezőkről vagy akár a képzés elemeiről?
Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel, hogyan látjuk analitikus szemmel a gyorsan változó világot, annak az analitikus párosra, csoportokra gyakorolt hatását. Konferenciánk lehetőséget ad az átélt és megfigyelt lélektani folyamatok mélyebb megértésére és a megterhelő érzések közös tartalmazására.

Résztvevői jelentkezési lap

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Teljes részvételi díj: 25.000 Ft         
Korai befizetéssel:
június 20-ig befizetve: 20.000 Ft
augusztus 15-ig befizetve: 22.000 Ft    

Napijegy: 16.000 Ft          
Diákjegy 2 napra: 13.000 Ft
Vendégjegy: 5.000 Ft

A diákjegyet MA vagy azzal egyenértékű egyetemi végzettséggel még nem rendelkező, nappali tagozatos hallgatók vehetik igénybe, érvényes diákigazolvánnyal. Nyugdíjas kedvezmény nem vehető igénybe. A csoportos jelentkezés lehetősége és kedvezménye megszűnt!

A részvételi díjat kérjük a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület 11100104-19009856-38000007 számú számlájára átutalni, vagy amennyiben szükséges, az online Jelentkezési lap kitöltése után igény szerint csekket küldünk.

Céges utalás esetén a közlemény rovatban feltétlenül tüntessék fel a résztvevő(k) nevét.

Díjbekérő igénylés esetén legyen szíves ezt e-mailben jelezni az info@psychoanalysis.hu-ra írt mail formájában.

A konferencia akkreditációja megtörtént, a résztvevők a 2 napos részvételért 32 CME-pontot kapnak, melynek költségét a részvételi díj nem tartalmazza.

A Programbizottság tagjai: Csigó Katalin (elnök), Gyomlai Éva és Sinkovics Andrea
A Szervezőbizottság tagjai: Cseh Júlia, Czikora Dávid, Droppa Szilvia, Linzenbold Ildikó (elnök)

További információk:
www.psychoanalysis.hu
https://www.facebook.com/mpekonferencia
info@psychoanalysis.hu