Freud Café

Örömmel értesítjük Önöket, hogy újraindult a FREUD CAFÉ, a járványhelyzet miatt ezúttal ONLINE! 

FREUD CAFÉ Budapesten is!

Az IPA számos tagegyesülete évek óta szervez nagy sikerrel Freud Café címen nyitott, közvetlen esteket a pszichoanalízis iránt érdeklődők számára. A Café kicsit más minden országban és egyesületben, van, akik egy pohár bor mellett beszélgetnek, van, ahol színházteremben gyűlnek össze, de ami közös, az a pszichoanalízis, a pszichoanalitikus gondolkodás, elmélet és gyakorlat közérthető bemutatása a laikusok, főként fiatalok számára.
2015 őszén a magyar egyesület is, a kommunikációs bizottság szervezésében útjára indította a magyar Freud Café-t.

Magvető Café ad helyszínt a Freud Café beszélgetéseinek.  A Magvető Cafét a Líra Kiadó üzemelteti.

Cím: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány u.13.

 

 Aktuális programok:

Örömmel értesítünk benneteket, hogy a Freud Café 2021. november 19-én 19.00 órával ismét másfél órás programmal jelentkezik.
Az előadó Tari Annamária, előadásának címe: Elöntve szorongással
https://www.facebook.com/events/254791113241536

A programot Kléger-Sipos Ágnes vezeti fel, az eseményt Csáky-Pallavicini Zsófia moderálja.

Az egyesület tagjai és kandidátusai számára ingyenes az előadás megtekintése, regisztrálni az alábbi linken lehet:
https://forms.gle/U9ih9xEiY9ZCv6pr9

Kérjük, hogy regisztrációs szándékotokat legkésőbb november 15-ig jelezzétek az alábbi űrlap kitöltésével.
A jelentkezést követően a technikai tájékoztató levelet és a bejelentkezéshez szükséges zoom meghívót a Magvető Café küldi majd ki, várhatóan az előadást megelőző napon.
További jegyek az alábbi linken vásárolhatók:  
https://tixa.hu/FreudCafe20211119

Alább olvashattok az előadás részleteiről:

FREUD CAFÉ – HIBRID vagy ONLINE 
A Magvető Café közreműködésével.
A Magvető Cafét a Líra Kiadó üzemelteti.


A következő FREUD CAFÉ időpontja:
2021. november 19., péntek, 19.00 – 20.30
Előadó: Tari Annamária
Előadásának címe: Elöntve szorongással
Moderátor: Csáky-Pallavicini Zsófia

A következő Freud Café-ban azt járjuk körül, hogy miként vált mindennapjaink részévé a szorongás, a halogatás és a rágódás, s milyen generációs különbségek vannak ezeknek a problémáknak a megélésben és kezelésében. Az előadó friss kutatásának eredményeit osztja meg a hallgatósággal. „Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk teljesen más terveink vannak.” – mondta John Lennon, a 20 század egyik legnagyobb hatású énekese és zeneszerzője.
Az angol zenész mottója lehetne a 21. század egyik ars poeticája, mivel immár hétköznapi érzéseink közé tartozik a diszkomfort érzés, mely egy nem túlságosan pozitív állapot (megjelenik benne a szorongás, a depresszió és a harag), mégis minden további nélkül tudomásul vettük, hogy mindennapjaink egyik színező elemévé vált.
Míg a kutatási eredmények alapján az Y és a Z generáció tűnik a legcsalódottabbnak, a fiatalabb generációk életét az önértékelési kérdőjelekkel átszőtt bizonytalanság jellemzi. Sokszor „mozog a talaj a lábuk alatt”, vagy lejt a pálya és gyorsul az idő, melyben a döntéseiket kellene megérlelni és meghozni. A döntéshozatal érzelmi folyamata azonban magában hordozza a kételkedés, a hezitálás és az önértékelési szorongások felbukkanásának lehetőségét.
Az életben ritkán kerülünk abba a helyzetbe, hogy villámgyors vészhelyzeti döntést kelljen hoznunk, ám miután az idővel magunk gazdálkodunk, a szorongások gyakran hamarabb felélednek, mert a halogatás művészete hetekig, hónapokig is elhúzhatja azt az érzelmi folyamatot, amelyben aztán még a végeredménnyel sem biztos, hogy elégedettek leszünk.
E századunk gyorsasága nem a másodpercekben mérhető döntési időről szól, hanem arról, hogy átgondolatlan érzelmekkel, felgyorsított elvárásokkal élünk, melyek mögött gyönyörű illúziókkal kecsegtető fantáziák sorakoznak. Így áll elő az a helyzet, mely az életvezetéssel, a választásokkal és a perspektívákkal kapcsolatos aggodalmak szövevényében egyre bonyolultabbnak mutatja az életünket.
Az előadást követő diszkusszióban közösen fogunk tovább gondolkodni arról, hogy miért vált a szorongás, a halogatás és a rágódás napjaink meghatározó élményévé, és milyen tényezők mentén érezhetjük jobban magunkat.


Üdvözlettel:
A Kommunikációs Bizottság
Csáky-Pallavicini Zsófia, Kléger-Sipos Ágnes (elnök), Schmelowszky-Forgách Anna, Zana Katalin

 

Korábbi programok:

2021.április 24.-e, szombat 10.00 - 11.30

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ - ONLINE

Adrigán Erzsébet és Sarkadi Borbála: Fiúnak vagy lánynak születünk, vagy azzá válunk? A nemi identitás fejlődése pszichoanalitikus szemmel

Moderátor: Szajcz Ágnes

Az előadás az alábbi linken még megtekinthető
 

Beszámoló az eseményől:

A Freud Café sorozatban ez az „est” (egész pontosan szombat délelőtt) volt a második, ahol ismételten a jó kis kávéházi háttérzajok nélkülözésével - csészekoccanások, köhintések, késve érkezők helykereső lopakodásai – kaptunk betekintést ebbe a fontos témába. Az online kávézóba többen fértek be, 168 résztvevője volt az eseménynek. Sokunk kamerája be volt ugyan kapcsolva, mégis hiányzott a személyes „zsizsegés”, a mini találkozások átélése, ahogy egy-egy röpke szót váltunk egymással vagy csak odaköszönünk a közelebbi barátoknak és kedves ismerősöknek. Az előadás végi beszélgetésre is könnyebb a személyes térben hangolódni. Természetesen, mindazzal együtt, hogy olyan jó lenne már újra a Dohány utcai kávézóban egy tea mellett ülve együtt gondolkodni, azért nagyon-nagyon hasznos és jó, hogy akár ilyen formátumban is, de megrendezésre kerülnek az előadások. Lássuk csak, a szubjektív élményen túl, mit tudhattunk meg ezen az alkalmon?

Az előadást Sarkadi Borbála indította, hangsúlyozva, hogy jelen előadással szeretnének a címhez szorosan tartozó tartalmaknál maradni és nem kívánnak a téma aktuális politikai – társadalmi vetületével foglalkozni. Az előadó a laikus közönség számára is közérthető módon mutatta be a legfontosabb alapfogalmakat (biológiai nem, nemi szerep, szexuális orientáció, nemi identitás). A nemi identitás zavar (újabb nevén nemi szerep diszfória) etiológiáját felvillantva jelezte, hogy a felsorolt biológiai, pszichoszociális és kognitív háttértényezők sora nem teljes, egyértelmű, mindent átfogó magyarázat  pedig még nem is született a nemi szerep diszfória jelenségre. Mondandóját egy nagyon érdekes  esetvinyettával zárta, ahol láthattuk azt is, hogyan lehet  akár dinamikusan, a szülő-gyermek kapcsolatban értelmezni egy nemi identitás zavarral küzdő gyermek esetét.

Adrigán Erzsébet vette át aztán a szót, aki nagyon izgalmasan, az érdeklődést végig fenntartva   folytatta az előadást azon (főleg szociálpszichológia) tényezők bemutatásával, amelyek a kései gyermekkorban befolyásolják a nemi identitás alakulását.

Az előadása vége felé rátért arra a mai napig is aktuális vitatémára, hogy vajon szabad-e, és egyáltalán kinek a felelőssége eldönteni, hogy egy nemi szerep diszfóriával küzdő kiskorú számára lehetővé váljon a nemváltás még kiskorban, úgy, hogy az a későbbiekben  már nem visszafordítható. Kiemelte ebben a pszichológiai előkészítés fontosságát és az elképzelt, vágyott, ellenkező nemű test megvalósíthatóságának számos nehézségét. Az előadást a témához kapcsolódó olvasmányajánlások zárták.

A diszkusszió részben a rövid ráhangolódás után aktív lett a közönség, volt akire az idő hiányában nem is kerülhetett sor. A kérdések egy része arra irányult, hogy vajon  az önmaga biológiai nemét nem kedvelő, a másik nem viselkedés jegyeit szívesebben mutató egyéneket vajon valóban „zavart”-nak tekinthetjük-e, vagy ez „csak” egy jelenlegi közmegállapodás, össztársadalmi norma-e?

Sarkadi Borbála válasza erre az volt, hogy a terapeuta nem egy általános alannyal egy ideális világban dolgozik, hanem egy konkrét személlyel a jelen világunkban, és fő fókuszban a segítséget kérő egyéni és aktuális lehetőségeit és szorongásoldásának lehetséges módjait tartja. Adrigán Erzsébet pedig  bőséges terapeutai tapasztalatai közül hozott egy érzékletes példát, ahol azt mutatta be, hogy a terapeutára valóban sok-sok tényező hat, ezekre fontos rálátni és szétválasztani, megérteni, hogy melyek azok, amelyek a terapeuta  saját normakövető viselkedéséhez/ beállítottságához tartoznak és melyek azok, amelyek az áttétel-viszontáttételi érzésekből következnek.

Összességében  az előadóknak sikerült  a nagyközönség számára is érthetően bemutatni, hogy a nemi identitás alakulása milyen sokrétű és bonyolult hatótényezőkön keresztül alakul, az pedig érezhető volt, hogy a téma a szakmai résztvevőket is nagyon  megmozgatja… a Magvetőben zárásig folyt volna az eszmecsere.

Tóth Izabella beszámolója

(a kép forrása: Fortepan/Konok Tamás id.)

 

 

2020. november 7., szombat, 10.00-11.30

 

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ - ONLINE

Hódi Ágnes és Kovács Györgyi: Mi fáj? Test és lélek találkozása a pszichoszomatikában

Moderátor: Forgách Anna, Zana Katalin

Beszámoló az eseményől:

Az esemény az egyesület történetében az első online Freud Café, ami a Magvető Café technikai hátterével és velük közreműködve került megrendezésre. A részletes és könnyen érthető technikai információkat tartalmazó e-mail segítségével kezdő zoom felhasználóként is könnyű volt eligazodni az előadás online terében. A technikai háttér biztosítása zökkenőmentes volt, az előadók gyakorlottan mozogtak az online térben. A személyesség élményét fokozta, hogy kivetített diasorok helyett ők voltak láthatók a képernyőn.

A hangulatot a távolság ellenére otthonossá tette, hogy sokakkal a bekapcsolt kamerákon keresztül láttuk egymást, és bepillantást nyerhettünk egymás otthonába. Egy kolléga ölében még egy doromboló cica is feltűnt egy időre. Az előadás témájához kapcsolódva - test és lélek egysége - különösen üdítő volt maszk nélkül látni az arcokat, és képpel, hanggal, háttérrel együtt érzékelni egymást. Az eseményen 180-an vettek részt.
(A kép forrása: Pinterest, Gesine Marwedel munkája)
 
Kovács Györgyi (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta) előadásában végigvezette a hallgatóságot a pszichoszomatikus gondolkodás történeti gyökerein, kiemelve a hazai elméletalkotókat. Kitért arra, hogy a “bolyongó betegek” és kezelőik milyen nehézségekkel küzdenek az egészségügyi rendszerben, és hangsúlyozta a multidiszciplináris team fontosságát a kezelésben. Kifejtette, hogy egyes elméletek szerint a pszichoszomatikus tünetképzés hiány alapú betegség, míg más elméletalkotók a lelki szintről a testi szintre történő regresszió szerepét hangsúlyozzák a folyamatban. A zavar eredete visszavezethető az anya-gyermek kapcsolatra, és fejlődési kudarcnak - a deszomatizáció (az érzelmek nyelvi eszközökkel való kifejezése) hiányának - is tekinthető a szomatizációs működés. Az 1950-es évek elméletei szerint az anyai diszfunkció megakadályozza, hogy a gyermekben lévő pszichés tartalmak és a kapcsolódó érzelmek a szimbolizációs, absztrakciós képesség fejlődése által strukturálttá alakuljanak, és emiatt a testnyelv marad a gyermek számára az egyetlen, amin keresztül érzéseit képes kifejezni.
Hódi Ágnes (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus) a pszichoszomatikus betegekkel történő terápiás munka gyakorlati szempontjairól beszélt. A pszichoszomatikus betegségeket az alábbi kategóriák szerint különítette el: konverziós zavarok, szomatizációs zavarok, hipochondria és fakticiózus zavarok. Az előadó érzékletesen, a terápiás munka aspektusait is figyelembe véve vázolta fel a szomatizáló személyiség profilját. Az ilyen beteg fő panasza a testi tünete, belső történéseit testi érzékletek mentén éli meg, érzelmeit azonosítani és ezekről beszélni nem képes (ez az alexithymia). Emiatt a verbális terápia folyamata a beteg és a terapeuta számára egyaránt megterhelő, ugyanakkor nagy szükségük van az ilyen pácienseknek arra, hogy megtanulják az érzelemkifejezés más (verbális) formáját. Központi affektus a fokozott stressz, belső feszültség és düh élménye, ami a magas arousal szintből és az érzések elkülönítésének nehézségéből fakad. Az élmények kiürülnek, a düh csak a testi érzetek szintjén átélhető, az érzelmeknek nincs lelki konténere. A terápiás kapcsolatban ismétlődik a korai anya-gyermek kapcsolatban átélt hangolódási zavar, és fontossá válik a terapeuta tartalmazó funkciója. Az előzményekben fontos a gyermek dühének letiltása, figyelmen kívül hagyása, nem tartalmazása az anya részéről. A pszichoterápia konverziós pácienseknél főként a narratívaképzésen keresztül tud segíteni, amelyben az aktuális élmények összeköthetővé válnak múltbéli traumákkal, szomatizációs betegeknél pedig nagyobb szerepet kap a terápiás kapcsolatban a korai anya-gyermek kapcsolat hiányainak pótlása. A terápia célja, hogy a páciens képessé váljon érzelmeinek tartalmazására és szimbolikus kifejezésére, és ezáltal a pszichés elkülönülés élményének elviselésére.
A hallgatóság kérdései mentén szó esett a pszichoszomatikus betegeknél gyakori gyógyszerfüggőség kezeléséről, a hozzátartozók szerepéről és a komorbid zavarokról is. Az idő lejártával hirtelen oszlott fel a közös virtuális tér, integetésekkel és képszakadásokkal, kissé esetlenül búcsúztunk egymástól. Ezen a ponton vált leginkább érzékelhetővé a távolság, hiányoztak az előadások utáni szokásos összetalálkozások, személyes üdvözlések, kötetlen beszélgetések.
Doma Daniella
 

2020. február 13-a, csütörtök, 19.00 óra

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ
Bokor László: Milyen a jó polgár? A társadalmi folyamatok pszichoanalitikus megközelítésből
Moderátor: Campos J. Anna 
 
Beszámoló az estről:

A Freud Café idei első előadása kapcsán már a beharangozó is olyan színes, gazdag témát vetített előre, amit szinte lehetetlen 1-1,5 órában áttekinteni. Bokor László (pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző csoportanalitikus, kiképző pszichoanalitikus) előadásában igen komplex megközelítés bomlott ki, ugyanakkor az előadó vállaltan és sikeresen törekedett arra, hogy érthető maradjon bármilyen előképzettségű hallgató számára; a komplex témákat pedig egy-egy viccel illusztrálva tette emészthetőbbé. Az előadás elején a moderátor kérdésére kiderült, hogy a résztvevők jó része nem pszichológus, a teltház pedig jelezte, hogy a közösségeink, közös ügyeink működésének megértésére vonatkozó igény ma is erős. 

Evolúciós szemszögből indította gondolatmenetét az előadó, kitérve arra, hogy hogyan lett az egyén helyett csoportra irányuló szelekció egyre hangsúlyosabb (a túlélés szempontjából a csoporton belüli együttműködés fontossága nőtt). Az együttműködésen alapuló szövetségek egyre kardinálisabbá váltak, párhuzamosan a vérségi szövetségek mellett. Ez napjainkban is felmerülő kérdés, hogy mi legyen a fő szempontunk: rátermettség (érdemek) vagy vérség (uram-bátyám viszonyok). A csoporton belüli működés kapcsán felmerült a kötődés fogalma. Szóba került, hogy az újszülött hogyan jut el az anyával való kapcsolat mentén oda, hogy állapotainak szabályzását belsővé tegye, vagyis hogyan alakul ki fokozatosan a belső énideál. Ezzel együtt a strukturálatlan tömegben a belső énideál helyét sokszor a vezér veszi át. A tömeg könnyen válik szélsőséges emóciók hordozójává, a belső ideálok megváltoznak, és az új, közös értékrendbe olyan szélsőség is belefér, mint autók gyújtogatása. Az előadó szerint ilyenkor a fő kérdés az, hogy rá tudunk-e egy pillanatra tekinteni, minek vagyunk a részesei. E mentén az egyének megszólítása számolhatja fel a tömegműködést. A csoporton belüli működéseket követően a csoportok egymástól való elhatárolódásának kérdései felé fordultunk. Fontos igényünk, hogy definiáljuk, melyik csoportba nem tartozunk. Az előadó megfogalmazásában a „mi” létezéséhez elengedhetetlen az „ők” létezése. Példáként említette, hogy a foci drukkerek között sokszor azért vannak olyan nagy feszültségek, mert sokkal több köti őket össze (foci szeretete), mint választja el (mezük színe). Minél kisebb a különbség, annál erősebben el kell határolódni, az elhatárolódáshoz pedig agresszió kell, védve a „mi” érzést. Érdekes volt a tömeg és a szerelem között vont párhuzam is. Bokor László megfogalmazásában a szerelem tulajdonképpen kétszemélyes tömegfolyamat. Felmerült, hogy mindkettő alkalmas azon hamis illúzió keltésére, mely szerint minden, a fejlődésünk során szerzett hiány pótolható. Mintha az ideálissá válással, a tökéletesség érzés megadásával kecsegtetne a szerelem és a tömeg is. Ezen a ponton páran össze is nevettek, talán arra gondolva, hogy milyen jó is hinni ebben az illúzióban ideig-óráig. A záró gondolatokban választ kaphattunk arra is, hogy milyen a jó vezető. Az előadó szerint, Winnicott fogalmát használva, csak „elég jó” vezető létezhet, aki gondoskodó, de frusztrál is. Hibázik, és ezzel a polgárt részvételre, korrekcióra sarkallja. A polgár számára pedig a politizálás gyógyító is lehet, ugyanis a „nagyobbal” (erősebbel, idealizálttal) történő azonosulás reparációs lehetőséget rejt. Az azonosulások mérsékelhetik a fejlődés során szerzett sérülések miatti szenvedést. 
Az előadás végén nézői kérdésként felmerült, hogy ha több köt bennünket össze, mint választ el, akkor vajon hogy lehet olyan éles az ellentét a szekértáborok között. Az előadó szerint valószínűleg azért érezzük hangsúlyosnak a különbségeket, mert túlságosan benne vagyunk, részesei vagyunk (viseljük a mezeinket), nem kívülről tekintünk rá. Felmerült az is, hogy az este témája talán visszatér még a rendezvénysorozat keretében, részletesebb kifejtést, továbbgondolást engedve. Az érdeklődést elnézve, közönségben nem lesz hiány.
 
András Felícia
 

2019. november 14-e, csütörtök, 19.00 óra

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ
Bakó Tihamér: Krízis-trauma és fejlődés
Moderátor: Campos J. Anna és Zana Katalin
 
Beszámoló az estről:
 
A Freud Café 2019-es utolsó előadásán, Bakó Tihamér pszichológus, kiképző pszichoanalitikus, pszichoterapeuta beszélt a krízis, a trauma természetéről és a fejlődési lehetőségekről. A teltházas előadásra zömében a szakmából érkeztek az érdeklődők, többségük rutinos résztvevője az előadássorozatnak. Kis asztaltársaságok, érdeklődő párosok, bátor magánzók várták, hogy fogódzókat kapjanak. Néhányukat szakmai kíváncsiság vezetett, a többség azonban önismereti céllal jött. Talán ennek is szólt az elődás kezdetétől érezhető energikusan visszafogott figyelem. Bakó Tihamér is érezhette ezt, rögtön arra kérve a közönséget, hogy kérdésként fogalmazza meg, mire szeretne választ kapni ezen az estén. Bár ő néma és személyes belső diskurzusként képzelte el mindezt, egy fiatalember hangos kérdésében már a megoldásokat kereste. Ne szaladjunk előre, előbb ismerjük meg a traumát, gondolhatta magában Bakó, aki humorral, öniróniával, személyes (eset)példákkal terelte a szabadon lebegő izgalmat. A szakmai kapaszkodók megismerését az életünk fordulópontjaihoz kötött életszakasz krízisekkel kezdte, majd áttért az életeseményekhez kötött, váratlan és megterhelő helyzetekre. Ezek néha annyira intenzívek tudnak lenni, mint egy földrengés, elmozdulnak a tektonikus lemezek és könnyű talajt veszíteni. Persze ezekből még nem feltétlenül lesz krízis, az alkalmazkodás az egészséges reakcióktól, a kríziseken, krónikus kríziseken át vezet el a traumáig. Hogy mi lesz a reakció az nagyban függ a korábbi időszakok tapasztalataitól, megoldásaitól (megküzdési módoktól), az elérhető támogatás mértékétől, az én erősségétől, az aktuális (és általános) lélektani állapottól, spiritualitáshoz való viszonytól és legfőképpen a korai tapasztalatoktól. Önreflexíven megjegyezte, a pszichoanalitikusok ezért is keresik a történetek kezdetét, azt, hogy a megoldások hol akadtak el. Megtudtuk, hogy sokszor a megtartó környezet tapasztalatának hiánya a kulcs. Sok szülő ott rontja el, hogy nagyon fél, hogy nehogy olyanná váljon, mint a saját szülei, azonban így a gyermekével való kapcsolatában leginkább saját magára figyel (hogy ő se rontsa el) és nem a gyermekére, annak valódi igényeire, életre keltve ezzel félelmét. Ha valami krízissé válik, tartósan fennmarad és fenyegető is, akkor abból könnyen lehet trauma, amely a kontrolnélküliség, a szétesés élményélve jár. A krízisben a verem mélyén ücsörgünk, traumában már egy üres lyukban, ahol újra és újra létrehozzuk a saját traumánkat. Segítség nélkül ez akár az öngyilkosságig is fokozódhat, mint az egyetlen kiút. A mélyből való felkapaszkodáshoz nagy segítség lehet egy professzionális segítő kapcsolat, a terápia segítheti a gyász megindulását és a végső integrációt. 
A magával ragadó, sodró, karizmatikus előadás végén még ki-ki feltehette felelet nélkül maradt kérdéseit. A válaszokból kiderült, hogy fontos felismernünk, hogy egyáltalán mely traumák a mieink és melyek azok, amiket transzgenerációsan „örököltünk”. Hogy sokáig rejtegethetjük traumáinkat és áldás, amikor már képesek leszünk ahhoz közel kerülni. Hogy a traumát nem átírni kell, hanem lassú terápiás munkával egy élhető viszonyt kialakítani vele. Hogy van, aki idővel hálás is tud lenni. Akik azon az esős napon ott voltunk, érezhettük ezt. A terapeuta csengővel engedett minket utunkra.
 
Szemán Dénes 
 
 
 
2019. április 25-én, csütörtök, 19.00 óra
MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ
Adrigán Erzsébet: "Jól szeretni, jól működni, jót várni" - érzelmeink szabályozása és a pszichés immunitás
Moderátor: Campos J. Anna

Beszámoló az estről:

2015. októbere óta ez már a sokadik előadás a Freud Café, a Pszichoanalitikus Egyesület ismeretterjesztő, leginkább a laikusokat megszólítani kívánó találkozás pillanatai közül. Jómagam is rendszeres látogatója vagyok a sorozatnak, nemcsak az ismeretek bővítése céljából, sokkal inkább, mert nagy lelkesedéssel tölt el annak a hangulata, ahogy az előadók komoly témákról egyszerűen, közérthetően, szerethetően, emészthetően beszélnek, jó látni megvalósulni a kialakuló kapcsolatokat a hallgatóság és az előadók között.
A jelenlegi előadást április 25-én - a mindig karizmatikus - Adrigán Erzsébet tartotta a „Jól szeretni, jól működni, jót várni” - érzelmeink szabályozása és a pszichés immunitás témájában. A fenti téma teltházat eredményezett a Dohány utcai Magvető Caféban.
A közönség soraiban fiatalok és idősebbek is helyet találtak, párok, barátok, egyedül érkezők is akadtak bőven. Az előadás előtti várakozást halk beszélgetéssel töltötték az emberek. A többség a Magvető Café pultjánál is sorban állt, volt aki limonádét, teát, kávét vett, mások egy pohár bor vagy sör mellett döntöttek. A hangulat családias volt - mint szinte mindig. Az utcáról befelé figyelők közül többen megálltak, és elolvasták a kivetített címet. A kinti tavaszi meleg a nyitott ablakokon áradt be. Volt, aki levette cipőjét, és így tette még otthonosabbá a benti hangulatot. És ez rendben is volt így. Többen elővették jegyzetfüzetüket, de volt, aki a telefonjába készített feljegyzéseket.
Az előadás előtt most is meg lett szólítva a közönség. Jelentős többségben voltak azok, akik először vettek részt a Freud Café rendezvényén. A szakmabeliek aránya kisebb volt a szakmán kívüliekhez képest.
Adrigán Erzsébet, kiképző pszichoanalitikus a tőle már jól megszokott közvetlen hangon, a közönséggel könnyen teremtett kapcsolatot.
A kivetített fehér vásznon a meghirdetett cím mellett egy esőben álló/táncoló, de nem ázó, mosolygó  kislány rajza volt látható, akinek jókedve - dacolva a környezeti ártalmakkal - egyértelműen utalt a pszichés védettségre, a reményre, a rezilienciára. Ügyesen magyarázta el a kiképző analitikus szakember, hogy a gyermekterápiák egyik diagnosztikus eszköze, az Ember az esőben, miért nem csak egy rajz, és a gyermek jelentésadási folyamata teszi értelmezhetővé a lerajzolt formákat, elemeket. Így jelezte azt is a közönségnek, hogy nem biztos, hogy ha hazamennek, és a gyermekükkel rajzoltatnak, akkor abból "olvasni" tudják majd a gyermek védelmi eszköztárát, vagy érzelmi szabályozórendszerét.
Erzsébet friss kutatási információkkal - különös hangsúlyt helyezve két magyar származású kutatóra is: Fónagy Péter és Gergely György személyére -, példákkal gazdagon árnyalva szemléltette, és mutatta be az érzelemszabályozás kialakulásának folyamatát, a pszichés immunitás, a reziliencia témáját. Megtudhattuk, hogy milyennek kellene lennie egy ötéves gyermeknek, aki jól tud szeretni, jót tud várni, és jól tud működni, többek között csoportban is. Aki képes megélni csalódásait, veszteségeit, képes idővel önmagát megnyugtatni, majd képessé válik ismét bizakodni és megküzdeni az álmai érdekében. A hiba nemcsak a veleszületett tényezőktől függhet (frusztráció- és szorongástűrés, vitalitás), hanem a kapcsolati tapasztalatoktól is. Az előadó saját csecsemőmegfigyelési élményét is felidézte, személyességgel is mélyítve a témát. A magyar kultúra jellegzetességét is kiemelte, miszerint a szülők túl erős félelmet élnek meg a harag érzésével szemben, és ez az, ami a határok meghúzást is ellehetetleníti. Határokat nem húzhatunk indulat nélkül. Így viszont nem élhetik meg a gyermekek a védettséget és a biztonságot, amiben a negatív érzéseiknek elviselése kialakulhatna.
Az előadó csecsemőkről és kisgyermekekről szóló rövid videókkal illusztrálta témáját, megmutatva többek között a "fapofa" kísérletet, a "pillecukor" tesztet is, ahol a gyermekek érzelmei hol mosolyt, hol meghatározhatatlan indulatot varázsolt a közönség arcára, megmutatva az empatikus reagálását a csoportnak.
 Legvégül a kérdésekre került sor: az egyik legfontosabb kérdés talán az volt, hogy van-e remény kialakítani az érzelmi immunitást? A válasz pozitív volt, reményt adva a változtatásra, és a kölcsönös szeretetkapcsolatok kialakítása felé. Reményt kaphattunk arra is, hogy a Novick házaspár könyve fordítás alatt áll, ami az elhangzott előadással szorosan összekapcsolódik, és hamarosan elérhető lesz a magyar szülőknek/szakembereknek is, erősítve az érzelmi izomzatunkat, és támogatva gyermekeinkét is.
 
Penczi Barbara beszámolója
 

 

2019. február 7-e., csütörtök, 19.00 óra

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ
Simon Judit: A belakott test. Változatok a testhez való viszonyra
Moderátor: Hansjürgens Anna Mária

Beszámoló az estről:

Van testem. Persze, hogy van. Gondolhatnánk, egyértelmű ez, mindenkinek van, nekem is, neked is, ezzel kelünk, fekszünk, mindig velünk van. Csakhogy ez a test én magam vagyok, én a testem vagyok. „Egész testünk egy emlékezet, amibe bele van írva a történetünk.”- mondta Simon Judit az implicit memória kapcsán, ami az implicit kapcsolati tudást hordozza, tehát azt, ahogyan vagyunk a kapcsolatainkban, azt, ahogyan érzünk és reagálunk, cselekszünk, mozdulunk, ahogyan megszólalunk. Életünk minden egyes eseménye passzívan beíródik ebbe az emlékezetbe, s minél koraibb és gyakoribb egy kapcsolati helyzet, annál nagyobb nyomot hagy bennünk, annál meghatározóbb lesz személyiségünkben. Belénk ivódó történetünk nem a freudi tudattalanba süllyedt el, “amit elfelejtettünk, azzá vált, amik vagyunk.”- fogalmazta meg Simon Judit. “Nem előhívjuk, hanem van. Eszerint működünk.” Ugyanakkor ezzel a testtel – önmagunkkal tehát – nem olyan könnyű együtt lenni, befele figyelve örömteli, de nehéz testi érzésekkel is találkozhatunk, vagy éppen azok hiányával, az ürességgel. Ha befelé figyelünk, akkor ezt a kapcsolatban megszületett testet minden valaha volt kapcsolati történéssel együtt érzékeljük – s legfőképpen a legfontosabb kapcsolatunk, az elsődleges gondozónk, édesanyánk viszonya határozza meg ezt az érzéshalmazt, alapvető viszonyulásunkat testünkhöz. “Amikor befelé fordítom a tekintetem önmagam felé, akkor ez a korai viszony megrezdül.” – fogalmazta meg az előadó. S ezzel a viszonnyal rengeteg minden összefügg: az anya oldaláról a csecsemő gondozása és érzelmi szabályozása, a csecsemőből felnövő felnőtt oldaláról a saját igények felismerésétől kezdve a szomatizációs lehetőségekig. Simon Judit előadásában tág horizontba helyezte a testhez való kapcsolat formáit: nemcsak a kapcsolatban megszülető testről és az implicit emlékezetről esett szó, hanem a Pikler módszer alapjairól is és a kortárs táncos testéről is. Így jutottunk el a pszichodinamikus mozgás- és táncterápiához (PMT), annak is főleg a testtudati alapjaihoz, mely lényegében mindarra alapszik, amelyet Simon Judit előadásában oly elegánsan végigvezetett. A testtudati munka alapja ugyanis az az elemi testi szintű önészlelés, mely valóságérzékelésünk meghatározója, egy olyan önreflektív folyamat, mely minden valaha volt kapcsolatunk tapasztalatát hordozza. Simon Judit az előadás után hosszan válaszolt a tömött terem közönségének kérdéseire, mely főleg a terápiás lehetőségekre és a PMT működésmódjára vonatkozott. Az előadáson jelenlevő szakmabeliek és laikusok egyaránt élvezték a világos gondolatmenetű előadást, az előadó érzékletes példáit.  
 
Szili Katalin beszámolója
 

2018. november 15., csütörtök, 19.00 óra

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ
Campos J. Anna: Ikarosz földet érése: szárnyalás és realitás. Az önbizalom fenntartásának "mindenható" és "kompetens" megoldásai
Moderátor: Hansjürgens Anna Mária

Beszámoló az estről:

Novemberben este hétkor már sötét van, így a Dohány utcában baktatva a Magvető kávézó tágas ablakain átszűrődő ragyogó fényt láttam meg először. Bent: könyvek, beszélgető emberek, kávézó pult, asztalok, székek, egy kisebb pódium, várakozó emberek és még könyvek. Minden olyan hívogatóan emberi.

A könyvkiadó kávézója a pszichoanalitikus gondolkodást bemutató előadássorozatnak, a Freud Cafénak már sokadszor adott teret. Kerestem a szót, hova is csöppentem: Ismeretterjesztés – a szó nemes értelmében. Ami nem lebutít, vagy nagy lufikat durrogtat, hanem csak tisztán közvetít, olykor vezet, de semmiképpen nem félrevezet. A pszichoanalízis annyi fogalma válik közbeszédünk részévé, de nem mindegy miként, mennyire őrzik meg árnyalt jelentésüket. Az előadó, Campos J. Anna és a moderátor, Hansjürgens Anna Mária barátságos közvetlenséggel fordult hozzánk, a hallgatósághoz, akik felerészben szakmabeliek, felerészben pedig más szakmán belüliek voltak.

A téma: az önbizalom – kit ne szólítana meg valamilyen formában. Már a cím is egy csomó kérdést vetett fel bennem, hogy is vagyok én ezzel a bennem élő Ikarosszal. Az előadás bemutatta egyrészt a pszichoanalízis önbizalomról való gondolkodásának fejlődését Kohut, Ferenczi és a Novick házaspár megközelítésein keresztül, másrészt az egyén fejlődése során az önismeret, önbizalom kialakulásának lehetőségeit. A megértést sokban segítette, hogy Campos J. Anna felnőtt- és gyermekterápiás szemléletével is közelített a témához. Az előadás egyik nagy erénye volt számomra, hogy többféleképpen éreztem megszólítva magam: mint felnőtt, mint szülő, mint szakmabeli – és mindhárom szempontból kaptam fontos mondatokat.

Ilyen volt az előadás talán egyik alap állítása: önbizalmunk nem állandó vagy statikus jelenség, hanem állandó változásban van, épp ezért a fontos kérdés: hogyan tudjuk szabályozni önértékelésünket a fentek és a lentek között, a Nap és a tenger között hogy tud Ikarosz átrepülni. Ennek kialakulását befolyásolja a csecsemőkortól kezdve a szülő-gyermek kapcsolat mikéntje: különös tekintettel nem is arra, mikor az anya-gyerek ráhangolódás létrejön, hanem a fejlődés kihívása az, mikor konfliktus van, a fontos az, hogy akkor mi történik. Ennek mintázata kétféle rendszer kialakulásához vezethet: kompetens, reális észlelés kialakulásához, illetve az omnipotenshez, amikor a mindenhatósági késztetés válik uralkodóvá. Ez utóbbi kreatív is tud lenni, ha fantáziában marad – de ez a mindenhatóság érzet védekezéssé is válhat, akkor viszont problémát jelent. A kétféle alkalmazkodási mód mindenkiben ott van, a terápia célja: képesek legyünk adott helyzetben a kettő közötti választásra.

Az előadás alatt végig azt éreztem, hogy Campos J. Anna törődik velünk, a közönséggel. Hol kíváncsivá tett egy kis helyi közvélemény kutatással, hol a projektoron bemutatott érzékletes képekkel segítette a megértést, s az előadás végén elhangzott kérdésekre is tudományos megalapozottságú, az egyéni problémafelvetésre fókuszáló választ adott. Az előadás, ahogy a terápia sem ér véget annak lezárultával – tovább dolgozik a fejekben. A megérkeztemkor beszélgető emberek, a végén újra elkezdtek zsizsegni, talán tovább gondolni. Ezen az estén úgy éreztem, újra rátaláltam erre a kifejezésre: szellemi műhely. Szellemi, mert ez egy tér, ahol lehet gondolkodni önmagunkról, a világunkról. Műhely, mert a gondolkodás munkát, párbeszédet, erőfeszítést igényel, de ha hajlandók vagyunk erre, még kisülhet belőle valami jó is.

És szerintem ez ma, itthon fontos lehetőség.

                                                                                                                                                                                 Győrfi Lili beszámolója

 

 


2018. április 5., 19.00 óra
MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ
Adrigán Erzsébet: A válás tényleg elválaszt?
Moderátor: Campos Anna

 

Beszámoló az estről:

A Magvető Café csütörtök este megtelt érdeklődőkkel. Az előadás végén felszólalók kérdései arról árulkodtak, hogy a téma elérte azokat is, akik laikusként, szülőként küzdenek a dilemmával: lehet-e egyáltalán jól válni? Az előadás és az ezt követő beszélgetés moderátora Campos Anna volt.
Adrigán Erzsébet felnőtt pszichoanalitikus munkája mellett nagy tapasztalattal rendelkező, kiképző gyermek pszichoterapeuta, így várható volt, hogy a gyermeki nézőpontot is vizsgálat tárgyává teszi.
A jól felépített előadás két részből állt, először a felnőttek, majd a gyerekek szempontjait mutatta be. Adrigán Erzsébet világosan, közérthetően fogalmaz, könnyen teremt kapcsolatot a közönséggel. Előadásában integrálja saját klinikai tapasztalatait, és a naprakész kutatási eredményeket, statisztikai adatokat. Konkrét példáin keresztül átélhetővé válnak az ismertetett pszichológiai folyamatok.
Kiemeli, hogy a válás gyászfolyamat, de mivel élő személyt kell elengednünk, sokkal nehezebb, időigényesebb, mint a haláleset okozta veszteség feldolgozása. Időnként nem kerül rá sor, vagy a gyászfolyamat nem fejeződik be, elakad. Ehhez a veszteséget átélt egyén személyiségén túl az is hozzájárulhat, hogy a szociális környezet a válás okozta gyászt nagyon nehezen tolerálja.
Bizonyos esetekben a gyászfolyamat még a válás előtt lezajlik az úgy nevezett „died” kapcsolatokban, ahol megszűnt az érzelmi kommunikáció, az átélt élmények megosztása.
Az előadás második felében Adrigán Erzsébet a gyerekek szempontjából mutatta be a válást. Tapasztalata szerint amikor valamilyen tünettel, problémával hozzák a gyereket a szülők azt gyakran nem kötik  össze a válással,  mert jelentékteleníteni igyekeznek ennek hatását. Sokszor a gyerekek egyedül maradnak a gyászukkal, a szülők a saját intenzív érzéseikkel vannak elfoglalva.
A jó válás alapfeltétele a gyerekek oldaláról egyfelől az, hogy az exekkel – nagyszülőket és a távolabbi rokonokat is beleértve – megmaradjon az elvált szülők kapcsolata, másfelől, hogy a szülők közötti szövetség a szülői feladatok ellátásában fennmaradjon és kölcsönösen becsüljék meg egymást, valamint tartsák fent, fogadják el gyerekükben a jelen nem lévő szülő iránti vágyat.
Az előadást követő kérdések főleg azt a témát járták körbe, hogy milyen is lehet  a „jó válás”, van-e egyáltalán ilyen.
Összességében egy nagyon letisztult, átgondolt, érdekes és gondolatébresztő előadást hallottunk. Számos nyitott kérdés is felmerült, ami akár kutatás, vagy további átgondolás (egy következő Freud Café?) témája is lehet.

 

Garami Vera beszámolója

2018. február 8., 19.00 óra

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ

Szajcz Ágnes: 

A megfelelés csapdájában - A hamis szelfről

Az előadást és az azt követő beszélgetést Zana Katalin moderálta.

Beszámoló az estről:

A Freud Café februári előadásának másodszor adott otthont a Magvető Café, ahol ezúttal Szajcz Ágnes:  című előadását hallhattuk. Az előadást és az azt követő beszélgetést Zana Katalin moderálta.

A program rengeteg látogatót vonzott. A kb. 80 fő befogadására alkalmas könyves kávézó már egy órával az előadás kezdete előtt zsúfolásig telt. Az ablakok előtt ácsorgó tömeg csak lassan oszlott el. Voltak, akik bár nem jutottak a hallgatóság közé, de az utcáról, mint nézők követték a diákat. A tudományos ismeretterjesztő és lelki jelenségekről szóló előadások nagyon népszerűek manapság, nagy az igény a Freud Café által képviselt szellemiségre, ahol az előadásokon túl interaktív élményben van részük a jelenlévőknek. Úgy tűnik, az előadássorozat kinőtte magát, ami büszkeség az Egyesületnek, egyúttal továbbgondolásra érdemes.

Az előadó gördülékeny, szemléletes és közérthető volt, az előadást követő frappáns kérdéseket szakszerű, bevilágító válaszok követték, kiegészítve és kerekké téve az előadást. Bensőséges hangulatot kölcsönzött az estének, hogy a moderátor ezúttal is egyesületi tag volt, Zana Katalin személyében.Az előadó a hamis szelf winnicotti meghatározásából kiindulva építkezett: a hamis szelf pajzs, mely elrejti és egyben védi az egyén valódi személyiségét, a lelki túlélést szolgálva, miközben az egyén azt érzi, hogy nem tud valódi lenni. Azért az építkezés szót használtam, mert engem nagyon magával ragadott, ahogy a jelenséget számos példán át bemutatva haladt az egészséges társas alkalmazkodás felől, az „idegen elvárásoknak” való megfelelésen át, a teljes személyiséget átható, patológiás megnyilvánulásokig. Tetszett, hogy a normalitás felől közelített, nem rémítve meg a hallgatóságot. A személyiségfejlődésben hangsúlyozta a kapcsolat fontosságát, megvilágított számos analitikus fogalmat. Olyan könnyeden beszélt holdingról, tartalmazásról, ráhangolódásról és félrehangolásról, érzelemregulációról, jelölt tükrözésről sok-sok példán keresztül – és e szavak nélkül-, hogy a közönség észrevétlenül abszolválta a fejlődéslélektan számos fejezetét. Elkülönítette a külső valóságot a belső valóságunktól, melyben a fontos másik leképeződik, illetve az önmagunkról alkotott kép található és elmagyarázta az énkép kialakulásának folyamatát. A szelf kialakulásával párhuzamosan vázolta a hamis szelf létrejöttét is, amikor a szülő a gyerekkel nem empatizál, saját szükségletei mentén félreérti őt és idegen elemeket visz a gyerek „megértésébe”, melyhez a gyerek előbb-utóbb idomul, az elvárásoknak megfelelően viselkedik, valós érzelmeit pedig elrejti.

Az előadó vázolta és súlyosságuk mentén differenciálta, hogy milyen problémák hátterében állhat hamis szelf. Teret adott a hamis szelf terápiás kezelési lehetőségeinek is. Megkülönböztette a különböző pszichoterápiákat, kiemelve az analízis szerepét. Ami külön érdekes volt, hogy foglalkozott a terápiába kerülést kísérő félelmekkel tipikus paciens-kérdésekbe ágyazva, majd kivetítette a „Mi történik az analitikus terápiában, pszichoanalízisben?”című képet, melyre humorosan úgy utalt, hogy összefoglalta néhány év munkáját a dián.

Ez a szellemes átkötés jó alapot teremtett a kérdéseknek és azonnal megmozgatta a hallgatóságot is. Könnyed és tartalmas este volt.

Köszönet érte!

Droppa Szilvia beszálmolója

 

2017. november 16., 19.00

MAGVETŐ CAFÉ - FREUD CAFÉ

Felházi Anett: Romboló szeretet? Agresszió a kapcsolatokban.

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szajcz Ágnes moderálta.

Beszámoló az estről:

A Freud Café két újítással debütált novemberben. Az új helyszín a kávézó hangulatába kellemesen keverte – talán az emelkedő széksorok miatt – a meghittebb egyetemi előadótermek légkörét. Száz fölötti létszámban  gyűltek össze a vendégek, akiket egy maroknyi szakmai csapat igazított helyre. A moderátor most maga is pszichoanalitikus volt, Szajcz Ágnes személyében, ami szerencsés választásnak bizonyult. Az előadóval együtt csoportvezetőkhöz hasonló módon oldották a hangulatot az előadást megelőzően, és hagytak teret a közönség megnyilvánulásainak az előadást követően, hitelesen képviselve a pszichoanalitikus hivatást és hatékonyan kezelve a kereteket és a személyes bevonódás mértékét. Spontán megoldásokkal haladt az este, vendégből lett versfelolvasóval.
A közönség soraiban sokan először vettek részt a Freud Café programsorozatban. A hallgatóság negyede szakmabeli volt, a laikus érdeklődők számára is nagyrészt ismerősek voltak a moderátor által kérdezett pszichoanalitikus alapfogalmak. Volt több fiatal, aki párkapcsolati tapasztalatában érintettként kérdezett az előadó által felvetett kapcsolati dinamikákról, többen pedig anyaként szólaltak fel.

Felházi Anett a nála már megszokott merész és közvetlen hangon és szakmai alapossággal vezette végig az agresszió természetét, keletkezését magyarázó elméleteken a hallgatóságot, elemezte az agresszió szexualitásba fonódásának különféle formáit, különböztette meg a destruktivitástól. Az érett szeretetkapcsolatot az jellemzi, hogy a szükségszerűen megjelenő agresszív periódusokat a pár igyekszik megtörni kedveskedéssel, intimitással vagy kulturális kapcsolódással.

A túlélést, önérdeket és önbecsülést is szolgáló agresszió kapcsolati konfliktusra reagálva harag, gyűlölet formájában jelenik meg a rossz másikra irányulva védekezésképpen, kimerül a feszültség csökkenésével. A destruktivitás kapcsolatellenes művelet, a jó másikat akarja elpusztítani (irigység, káröröm); mentális izgatottsággal kísérve hajlamos az állandósulásra. A destrukció élvezete szadomazochista erőszakot, hatalmi törekvést teljesít ki, a felsőbbrendűség vágyával.

Irodalmi példák és filmélmények sora segítette a téma elmélyítését. Megjelent Oscar Wilde súlyosan nárcisztikus karaktere, Dorian Gray 1890-ből; Csáth Géza szexfüggősége és drogindukálta féltékenységi téveszméből és korai hiányokból táplálkozó gyilkos indulata; de Sade márki alakja; és a szadomazo szexualitás és kapcsolat modern feldolgozása a Szürke ötven árnyalatában (Christian Grey).

A megkapaszkodási vágy sérüléseként, torzulásaként megjelenő szadisztikus kapcsolódás a szeretetet helyettesíti, a megkötözésnél az elvesztett vagy soha meg nem kapott anya-figura kerül a megszerzés fantáziált kontrollja alá.

A kötődés súlyos zavarainál, az agresszió romboló formáinál a szeretet és bizalom hiányában a partner „használata” jelenik meg, az érzelmeket az izgalom helyettesíti. Anett kitért a „nem szexuális” kapcsolati perverziókra, zavarokra is, ahol a másik megvetése, „embertelenítése”, kizárólagos birtoklása teszi lehetővé a gyermekkori terror és a fenyegető függőség tagadását, ahogy a partnerbe áthelyeződik a szenvedés. Ilyen esetekben hiányzik az empátia és kapcsolati kölcsönösség.

            Az előadást sok hozzászólás és kérdés követte. Megnyugtató volt hallani az előadó véleményét arról, hogy a leválási folyamatban anyaként a felnövekvő gyermektől rombolónak megélt indulatok az egészséges határtartást szolgálják sok esetben. Az anyai nagyvonalúság segíti a gyermeket később az agresszió kezelésében, a szeretet megőrzésében. Volt szó az érzelmileg fukar emberrel való együttélés megváltoztathatóságáról, a bántalmazó kapcsolat határairól, a bosszúról (ami jobb, ha fantáziában, mint cselekvésben jelenik meg); és annak a megéléséről, hogy bizony, ami a másikban idegesítő, azzal magunk is küzdünk.

Ismét jó hangulattal zárult egy tartalmas este, laikust és szakmabelit egyaránt arra inspirálva, hogy szakirodalmi búvárkodásba kezdjen és izgalmas témákban tovább kutakodjon.

Petró Judit beszámolója

 

2017. április 20., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Antal Bacsó Péter: Rokonszenves tagadásaink. Mire taníthat az, aminek hátat fordítunk?

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szily Nóra moderálta.

 

Beszámoló az estről:

A Freud Cafe áprilisi programját körülbelül 50 fő kísérte figyelemmel az Alexandra Pódiumon. Antal Bacsó Péter előadását nagymértékben átszőtte a filozófia, hiszen eredeti foglalkozása is filozófus.

Előadásának fő mondanivalója az volt, hogy tagadásaink hangsúlyosan jelen vannak a terápián kívül a mindennapi életünkben is, jelentős akadályt állítva magunk elé, hogy megértsük a világ dolgait, a többi embert, magunkat akár. A tagadás valami olyanra vonatkozik, ami nem az enyém, amit nem szeretnék be- és elfogadni, nem-szeretem érzés és olyan kifejezések társulnak hozzá, mint „nem értem”, „nem hiszem el”. De vajon ezek az ellenszenves tartalmak mindig azok voltak-e? Mindig is nehezteltem-e a törtetőkre vagy csak amióta magamban is felfedeztem, hogy olykor törtetek – hangzott az előadó felvetése.
Szerinte, ha megértjük tagadásainkat és közelebb kerülünk énünk sötétben gubbasztó részeihez is, gazdagabb lesz személyiségünk. Ellentmondásnak tűnik azonban közel kerülni – közel engedni azokat a tartalmakat, amiket megelőzőleg nagy erőkkel hárítottunk el.
Az előadás talán legfőbb üzenete az volt, hogy ehhez elengedhetetlen a megértés folyamata, megérteni például, hogy milyen a másik szempontjából az a viselkedés, amit egyébként megvetünk, vagyis megtagadunk. Bár gyakorta ér minket a vád, hogy aki nem elég megértő, az nem elég nyitott, Antal Bacsó felteszi a kérdést, hogy valóban olyan egyszerű-e megérteni egy gyilkos bűnözőt vagy akár csak egy ellenszenves embert? Megérteni és egyetérteni ugyan nem szinonimák, de be kell látnunk, hogy kicsi a távolság köztük, hiszen szimpátia, szempontfelvétel nélkül megértés sincs – hívja fel figyelmünket.
De ha az egyetértés veszélyével jár a megértés, pusztán személyisége gazdagodásáért megtenné-e bárki is? Antal Bacsó Péter szerint meg kell hagyni az emberek szabadságát, hogy azt értsenek meg, amit muszáj, azon kívül, amihez kedvük van, vagy amire kíváncsiak. Gyakran találkozunk például azzal, hogy megértésünket ki kell terjesztenünk, mert a korábbi magyarázatunk már nem ad kielégítő választ. Például, hogy gyermekünk vajon miért haragszik ránk már egy jó ideje.. Noha evolúciósan arra fejlődtünk, hogy a fizikai veszélyre reagáljunk gyorsan, a legtöbb helyzetekben pszichológiai választ vár tőlünk környezetünk.
Az előadó Gordon Allport példájával illusztrálta, hogyan válhatnak ellenszenvessé azok a tartalmak, melyek egyszer valamikor a részünket képezték, csak „kitagadtuk” őket. A korábbi belsőből tehát külsővé tett belsőt képeztünk. A példa szerint egészen más érzéseink keletkeznek, ha a saját nyálunkat a szánkban képzeljük el, mint amikor egy akár makulátlanul tiszta pohárba csurgatva. Az utóbbi undort hív legtöbbünkből, miközben amíg részünket képezi ugyanaz az anyag, nem tekintünk rá ilyen heves negatív érzésekkel.
Az előadás mégis pozitív kicsengésű volt, hiszen fiktív terápiás példák segítségével hívta fel figyelmünket azokra a lehetőségekre, amelyek segítségével az eltérő én-részek és azok eltérő érzelmi töltetei közelíthetőek egymáshoz. Az előadó egyik párkapcsolati nehézséget felvázoló példájánál maradva: már nem csak az a párom van, akire a terápiában is haragszom, amiért letagad engem a barátai előtt, vagy az a párom, akivel otthon meghitten tv-t nézek, hanem egyszerre, egy időben, a párom jelenlétében és nélküle is tudok rá szeretve, de dühösen is gondolni.
Szily Nóra értő és gondolatébresztő kérdései nyomán persze kiderült, az ellenállások leépítése kellemetlenséggel jár, felkészültnek kell lennünk a szenvedésre is, hogy legalább is átmenetileg, de rosszul fogjuk magunkat érezni.  A változás ugyanakkor apró dolgokkal indul, mikrováltozásokról beszélhetünk, amikben már benne van a változás élménye. „Aki katarzist vár, eleve kudarc” – mondja Péter, vagyis nem holnap van szükség gyökeres változásra, hanem ma egy picire.

Otoltics Zsófia

2017. március 9., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Csigó Katalin: A kényszerbetegségről szabadon. Mi mindenre kényszeríthetjük magunkat?

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szily Nóra moderálta.

 

Beszámoló az estről:

Az izgalmas című előadás, „A kényszerbetegségről szabadon” sokakat vonzott. Kicsit késve érkezve épphogy megleltem a helyem, a terem perceken belül megtelt, üres szék nem maradt. (Ahogy azt kell: rend volt a lelke mindennek).  

Megragadó volt, ahogy erről a jó témáról Csigó Katalin közérthetően és kedves humorral beszélt. Ez egyrészt elősegítette, hogy a széles közönség aktívvá váljon a kérdésekre szánt utolsó fél órában, másrészt elképzelhetővé tette a kényszerbeteg élményvilágát, segítette a nehézségeikkel való együttérzést.   
Az önszabályozás zavarai mögött álló egyes agyi területek túl- vagy alulműködését nem száraz tényként sorolta fel, hanem példákkal világította meg az ebből származó nehézségeket. Megtudhattuk többek között, hogy az anterior cinguláris kéreg hiperaktivitásának élménye olyan, mintha a reptéri irányítótoronyban dolgozó minden apró jelzésre óriási katasztrófa fenyegetésként reagálna. Időnként ugyan adekvát volna a jelzés, de legtöbbször elég meghökkentően hatna a hatalmas intézkedés egy külső megfigyelő számára. 
A jól ismert analitikus oki háttér is emészthetően került tálalásra: mi is a regresszió, ambivalencia, anális karakter, milyen elhárító mechanizmusok hangsúlyosak.
A mai analitikus vélekedés szerint kényszerbetegségben a szelf-fejlődés zavaráról van szó. Nem mindegy, mennyire támogatja a szülő a szelf fejlődése során a gyermek énhatékonyság érzetét, saját kezdeményezéseit milyen szabadon élheti ki. A szülő gyakorta túlóvó, így nem átélhető, hogy bajt okozni: elviselhető dolog.
Jól érthetővé vált, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógykezelésre, melyik terápiás formától mi várható. A gyógyszeres kezelés a tünetek erejét segít csökkenteni, könnyebbé teszi a páciens részvételét az egyéni pszichoterápiában, ami a tünetek megértésére, megszűntetésére irányulhat. Pszichoterápiában ugyanis számítani kell a szenvedés fokozódására a tünetek feladásával. Viselkedésterápia akkor ajánlatos, ha a régi viselkedésmódok elhagyása, újak elsajátítása a mindennapokban való élhetőbb részvételt tudja biztosítani, de valódi változást az hoz, ha a páciens élményei alakulnak át a világgal kapcsolatban. Analitikusan orientált terápia néhány technikai módosítással (szabad asszociáció például kevéssé várható, ennek kialakulása tulajdonképpen a terápia célja) Katalin szerint határozottan eredményes lehet. Ugyanakkor megterhelő, hosszú folyamat elébe néz a kezelésre vállalkozó páciens. A változásra erősen motivált betegek bírják ki általában a szenvedést, ami azzal jár, hogy a tünetek - amik impulzust, indulatot helyeznek az érzések helyére - lassan elengedhetővé válnak, teret nyitva a korábban kibírhatatlan, fájdalmas érzéseknek. Ezeket megértve, feldolgozva, új élményvilág bontakozhat ki, szabadabb létezést biztosítva az embernek.   
Az előadó a Nyírő Gyula Kórház II. Pszichiátriai osztályán zajló 3 hónapos komplex terápiás program vezetőinek egyike. Itt a gyógyszeres és egyéni terápia mellett csoportterápiában is részesülnek a betegek. A közönségben hangos tetszést aratott, mikor Katalin arról beszélt, hogyan gyakorolja a páciensekkel a hibázást: papírgalacsinokat dobálnak ki a 4. emeletről. Családterápiára abban az esetben van szükség, ha a családtagok is involválódnak a rituálékba.
Izgalmas gondolat volt, hogy a kényszerbetegek nehézségei mi mindenre felhívhatják figyelmünket a hétköznapi élet, boldogság, (boldogulás?) szempontjából. A szabályozottság, ha szelídül, spontaneitássá lehet; a bezártsággal a nyitottság, a döntésképtelenséggel a döntések felvállalása, a kontrollal az elengedés, a múlton való tépelődés, jövőn való aggódás helyett, a jelenben levés, a tökéletességgel szemben a tökéletlenség felszabadító átélése áll szemben.
Az empatikus, nyitott előadói stílushoz könnyen csatlakozott a felkészült Szily Nóra az előadást követő beszélgetésben. Jó érzékkel kormányozta az aktív közönség kérdéseit és további gondolatokat nyitó hozzászólásait. Szó volt arról, hogy a betegséget kiváltó okok között a traumák és az agyi struktúrák zavarai összefügghetnek egymással, de külön- külön is kiváltó tényezők lehetnek. A kényszerbetegek száma nő, ami nem csak a jobb diagnosztizálhatóságnak köszönhető, hanem akár a felgyorsult, ingerelárasztó világnak, vagy a tudatosságra épülő kultúrának is lehet ebben szerepe. Nem találtunk választ arra, hogy mit tudhatnak Tajvanon, a világ egyetlen olyan pontján, ahol jelentősen kevesebb ilyen megbetegedés tapasztalható.
A legtöbbeket a teljes gyógyulás lehetősége érdekelte, melyre megnyugtató válasz érkezett, lehetséges ilyen. További kérdés volt, hogy hogyan lehet a gyógyulás folyamatát elképzelni, ahol ismét lehetett a kényszer kínzó élményvilágáról, a „rágondolni annyi, mint megtenni” fogságából való fejlődés lehetőségeiről beszélni. 

Hargitai Zsuzsanna

 

2017. február 9., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Schmelowszky Ágoston: Változás és gyógyulás: kreatívitás a pszichoanalízisben

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szily Nóra moderálta.

 

Beszámoló az estről:

Az előadás fókuszában a pszichoanalízis természete, minősége állt. Nem kizárólag tudományos nézőpontokat felsorakoztató anyagot hallhattunk, hanem egy élményszerű előadást, ami önmagában is már kreativitást igényelt, főleg mivel a hallgatóságban laikusok és szakmabeliek is lehettek. 


A pszichoanalízis leírható, körülhatárolható, el lehet mondani, hogy mi történhet meg benne, mi nem, de annál nehezebb elképzelni, hogy milyen lehet részt venni benne. Ez esetleg ijesztő, távoli is lehet. Hogyan lehet arról beszélni, hogy mi történik egy olyan folyamatban, amiben feltételezhetően akkor működnek jól a dolgok, ha olyan párbeszéd alakul ki, amiben bármi megtörténhet?
Schmelowszky Ágoston előadásában az általános áttekintés a hitelességgel találkozott. Olyan alapvető hiedelmeket mutatott be, melyek nagyon is személyes élményeket, elképzeléseket hívhattak elő a hallgatóságból, függetlenül attól, hogy ki milyen viszonyban áll a pszichoanalízissel. A rövid, de szemléletes történeti áttekintés mellett a pszichoanalízis percepciójának alakulása, a szakmán belüli különböző álláspontok és összefoglalások valamint kulturális, biológiai vonatkozások képezték az előadás anyagát.
Számos kérdés végig jelen volt: miért és milyen életkorban kezdjen valaki ilyen folyamatba, mi az a többlet, ami ettől a terápiás folyamattól kapható, milyen veszélyei lehetnek és miért jó az, hogy ilyen sokáig tart és ennyire intenzív?
Hogyan lehet támpontokat adni valamivel kapcsolatban, amiben az egyértelműen körülhatárolható fizikai kereteken kívül éppen az a lényeg, hogy nincs semmi meghatározva, az ösztönösebb kommunikációt - mely nemcsak verbális szinten zajlik - nem lehet keretek közé szorítani, különben nem jön létre.
Szóval hogyan működik a pszichoanalízis? Nem könnyű kérdésen kalauzolta végig a hallgatóságot az előadó.
Schmelowszky Ágoston válaszát pontosan nem tudom idézni, de valahogy így maradt meg bennem: “életünk során ismerős helyzetek, érzések merülhetnek fel, melyek nehézségeket okozhatnak számunkra, mégsem vagyunk képesek szabadulni. Ahogy a légy kering a fény körül, folyamatosan, valami vonzást érezve a fény forrása iránt - képtelen elszakadni -, aztán egyszer csak valahogy le lehet kapcsolni azt a lámpát és a légy mehet útjára (a többi fény felé). “

Szilágyi Áron

2016. december 8., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Felházi Anett: "Ki beszél itt szerelemről?" A párkapcsolatok fenntartásának öröme és nehézségei

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szily Nóra moderálta.

 

Beszámoló az estről:

Az örök aktuális és mindenkit érintő téma, a párkapcsolatok került terítékre december 8-án.
 


Felházi Anett előadása széles rétegeket vonzott és mozgatott, mint az előadás után következő beszélgetésből is tükröződött. Mindenkit más és más aspektus ragadott meg: volt akit jelenlegi kapcsolatán belüli folyamatok vagy az őszinteség kérdése foglalkoztattak, de olyan is, aki eljövendő kapcsolatának ideális fenntartásához szeretett volna útmutatást kapni.
A gondosan felépített előadás során Felházi Anett nem csak azokat a személyiségfejlődési jellemzőket vette sorra, melyek ideális alapot biztosítanak egy kiegyensúlyozott párkapcsolat számára, és szükségesek azok fenntartásához, számba vette azokat a zavarokat és hiányokat, amik destruktív irányba hatnak. A laikusok számára is érthetővé válhatott, hogy a gyermekkori kötődési élmények milyen módon hatnak szerelmi kapcsolatainkra, és a példákon keresztül az is, hogy a deficitek milyen utakon vezetnek párkapcsolati problémákhoz. Mindeközben nem könnyű feladatra invitálta a nézőket: kövessék saját tapasztalataikkal, érzéseikkel összevetve az előadást. A lépcsőházban és könyvek között is folytatódó beszélgetések alapján úgy tűnt, mindenkinek volt mit hazavinnie.

dr. Bacskai Anita pszichiáter
 

 

2016. november 10., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

K. Németh Margit: Kapunyitási pánik: leválás és elengedés

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szily Nóra moderálta.

 

Beszámoló az estről:

Az örökzöld ifjú téma, a szülőkről való leválás, felnőtté érés újra terítékre került, most a Freud Café palettáját színesítve, kissé új köntösben az eddigiekhez képest. Az Alexandra Pódium megtelt november elején is, az előadást pedig a helyszín méreteihez képest meghitt módon a Szily Nóra által moderált beszélgetés követte. Először a pszichológusként végzett műsorvezetőnő varázsolta az előadót kényelmes fotelben beszélgetőpartnerré, majd spontán kinyílt a párbeszéd.


Sok érintett és megérintődő fiatal ült a sorok között, főként a kb. 25-26 éves korosztály, akikre az előadó úgy utalt - az agy fejlődésének újraértelmezése óta biológiailag is megalapozva –, mint a kitolódott felnőttkor kezdetének képviselőire.
A leválási folyamat elakadását, „kapunyitási pánikot” a szülők és a fiatalok oldaláról is vizsgá-ló előadás kitért a kulturális és társadalmi változásokra, magyar és külföldi felmérési adatokra, a régi és mai beavatási rítusokra is. Érdekes volt áttekinteni az individualitást hangsúlyozó és korai leválást serkentő svéd példát a német és olasz mintával szemben, valamint a kínai házas-ságpiac ódon és modern formában testet öltő hagyományát. Jelenleg a világ jelentős részén nehézséget jelent a szülői ház elhagyása, a fiatalok leválása, a szülők elengedési képtelensége. Kérdés, hogy kinek mi a nehéz, pl. a kényelemből való kilépés, a döntés vagy az elkötelező-dés…
 K. Németh Margit a saját praxisából hozott a Mama/Papa Taxi és a Mama Hotel szélső-ségeire példákat az elszakadás érdekütközéseit és veszteségeit is bemutatva, ami által bepil-lanthattunk a realitás diktálta és mögöttes lelki okok és dilemmák útvesztőibe. Sok szülő a sa-ját házassági problémái vagy új életszakasza kidolgozatlansága miatt válik túlgondoskodóvá, a leválást nehezítik a „mártír szülők” csakúgy, mint az állandó teljesítést várók vagy folyamatos bűntudatkeltő „ünneprontó szülők” is. A párválasztás és elköteleződés nehézsége a munkaerő-piac új kihívásaival együtt szintén teher a fiatalokon, ami nem újdonság, csak más, mint régen.
Winnicott-i útmutatóval zárult az előadás: biztos kötésből lehet (elég) jól leválni, „a szülők utánzása és a személyes azonosság dacos felállítása közötti kiegyezés”, a növekedés hosszú fo-lyamat.
A kérdések között bátor megnyílások és véleményformálások is szerepeltek. Mit lehet kezdeni a zsaroló szülővel, miért kezelik a felnőtt életet élő fiatalt leválás után is a régi környe-zetbe hazatérve gyermekként a szülők stb. Akadt szülő felőli kérdés is a témához: hol vannak a fiatal életébe való beleszólás határai. Megnyugtató volt kimondani, hogy persze van lélektani leválás otthon-lakás mellett is. Könnyedebb felvetés is akadt egy gyorstalpaló felnőtté válás tréning igényére vonatkozóan, így a humor sem maradt el az estéből.

Petró Judit beszámolója
 

2016. október 13., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Bokor László: 

Az ismerőseim és az idegeneim" Kapcsolatok belső viszontagságai barátságban, szerelemben, családban, társadalomban

Az előadást és az azt követő beszélgetést Szily Nóra moderálta.

Beszámoló az estről:

Az idei év első Freud Cafe-jára fokozott izgalommal készültünk, mivel Szily Nóra személyében új moderátor segítette az előadó és a közönség találkozását. Nóra elkérte előzetesen az előadás kivonatát, felkészült volt. Előbb érkezve profin és lelkesen rendezte be a pulpitust, igazított el mindent. Az előadó bemutatásától kezdve a beszélgetés levezetésén keresztül végig beletette magát a helyzetbe. A jó témán és az igényes előadáson túl talán neki is köszönhető, hogy bő fél órás kötetlen beszélgetés követte az előadást, mely teltházzal, 110 ember részvételével zajlott.
Bokor László nagyon komoly anyagot állított össze és mutatott be. Bevezetésként rámutatott, hogy a nem ismerős és az idegen mennyire mást jelent, az idegen (alien) szóhoz mennyi negatív jelentésárnyalat fűződik. Beszélt arról, hogy a 6-8 hónapos csecsemő hogyan reagál az idegen arcra, amit félelemnek szoktunk dekódolni, pedig egyfajta csalódás is lehet, hogy nem az anya közeledik a gyermekhez. Minél biztosabb az anya-gyerek kapcsolat, annál jobban viseli a baba az idegen helyzetet. Tömegeknél is igaz lehet, hogy minél labilisabb a csoport, annál támadóbb lehet az idegenekkel szemben. Ugyanígy, ha egy csoport tagjai nem dolgozzák fel a belső különbségekből eredő feszültségeket, ezeket kifelé vetítve más csoportokat élhetnek meg fenyegetőnek.
Ezután a szerelmi kapcsolatokban megjelenő szenvedélyes érzéseket vizsgálta, megkülönböztetve a szerelem éretlen és érett formáit. Az érettség alapfeltételének azt tekintette, hogy a szenvedélyes érzések a valóságban megvalósíthatók, helyük kialakítható a személy életében, amikor a szerelem nem szenvedés forrása, vagy nem ütközik súlyosan az egyén ambícióival, értékrendjével. Elmondta, hogy a szerelem az idealizáció következménye. A másik idealizációja saját magunk idealizációnak is tekinthető, mert a másik tökéletessége ilyenkor a soha el nem ért saját tökéletességünket helyettesíti.
Tömegszinten hasonló történik: ekkor a vezetőt vagy az általa képviselt eszmét, küldetést idealizálja a tömeg. A vezetőnek való megfelelés válik a az eufória, tökéletesség érzés forrásává, hiszen egy ideális másikhoz kapcsolódva magunk is ideálisnak élhetjük meg magunkat.
Valódi örömmel hallgattam az előadást, aminek széles íve több szinten járta körül az ismerősség és idegenség érzését, melyek végül összekapcsolódtak egymással. A közönség számos kérdést fogalmazott meg, melyekre az előadó analitikus módon, néha kétértelműen vagy viccesen, de érthetően válaszolt.

Gyomlai Éva

2016. május 12., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Lőrincz Zsuzsa: Kit szeretek benned? Kit utálsz bennem?

Beszámoló az estről:

„Velünk születik-e a szeretet vagy a harag, amelyet mások iránt érzünk vagy megtanuljuk valamikor, valakitől?  Hogyan választunk párt magunknak és miért esünk szerelembe mindig a korábbi partnerekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező személlyel akkor is, ha azután nem érezzük jól magunkat vele? Miért szorongunk a főnökünk jelenlétében, majd egy újabb munkahelyen egy másik főnök előtt, ugyanúgy? A pszichoanalízis művelői az áttétel - viszontáttétel jelenségének felismerésével adnak választ ezekre a kérdésekre, mivel azt tapasztalják, hogy a terápiás helyzetben a terapeutával kapcsolatban is megismétlődnek ilyen és hasonló bonyolult érzések. És ha valaki az iránt érdeklődik, miért éppen a pszichoanalitikus terápiát válassza, ha segítséget keres, akkor a válaszolunk így hangzik: azért, mert azok az érzések, amelyek szoros, a legkorábbi, a szülői kapcsolatokban gyökereznek, a leghatékonyabban és legtartósabban csak egy újabb kapcsolatban, a két résztvevő – a segítő és a segített személy - kölcsönös érzéseire kiemelten figyelő pszichoanalitikus terápiában ismerhetők és változtathatók meg. 


 A fenti beharangozóval került meghirdetésre Lőrincz Zsuzsa előadása május 12-én az Alexandra Pódiumon. Ismét teltházas volt a Freud Cafe, 120-an fértek be a terembe. A részvétel előzetes regisztrációt igényelt, mivel 1200 ember jelezte érdeklődését.   Örömünkre a hallgatóság soraiban sokkal több laikus ült, mint szakmabeli.
Zsuzsa a tőle megszokott nyugalommal, választékosan és közérthetően beszélt –a fiktív-huszonéves, szimpatikus fiatalemberről, aki első interjúra jelentkezett rendelésén. Képzeletbeli példáján keresztül szemléltette a szcéna, az áttétel-viszontáttétel, a próbaértelmezés, a terapeuta-paciens kapcsolat főbb jellegzetességeit. Ábrán mutatta be, mosolygós illetve szomorú smile fejekkel, hogyan is határozza meg emberi kapcsolatainkban való részvételünket magunkban hordozott tudattalan kapcsolati élményvilágunk. Példájával érthetővé tette, hogyan is hat a pszichoterápia, miként lehet hasznos és hatékony. Információt kaptak az ott lévők a pszichoanalitikus terápiák különböző formáiról is. Végül pszichoterápiás eredményesség vizsgálatokból nyert adatokkal támasztotta alá a pszichoanalitikus terápiák hatékonyságát.
Az előadás után a hallgatóságtól gyors egymásutánban jöttek a jobbnál jobb kérdések. Megmozgatta, kicsit talán meg is ijesztette a 20-30 éves korosztályt a tudattalan kapcsolati minták párválasztásban megjelenő hatása. Úgy tűnt, az áttétel párkapcsolati vonatkozására irányult a legnagyobb érdeklődés.

Soós Nóra beszámolója

2016. április 14., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Szőnyi Gábor: Őszinte lehetek! Lehetek őszinte?

Az előadást és az azt követő beszélgetést Veiszer Alinda moderálta.

Beszámoló az estről:

„Két ember utazik a vonaton, ismerik a viccet?” – kezdte Szőnyi Gábor őszinteségről szóló előadását, a nagyrészt nem szakmabeliekből álló, bőven telt házas hallgatóság előtt a Freud Cafe legutóbbi programján az Alexandra Házban.
Az előadás interaktív jellege, illetve néhol stand up comedy-t megközelítő humoros, felszabadult és közérthető stílusa rendkívül szórakoztató és egyben elgondolkodtató volt mind a „pszicho-szakma”mind a kívülálló érdeklődők számára.
Bevezetésként Szőnyi összekapcsolta a hétköznapi őszinteséget a pszichoterápiában elvárható és megjelenő őszinteséggel.
„A pszichoanalízis lelke az őszinteség, munkamódjában az abszolút őszinteség áll, ami természetesen lehetetlen vállalkozás”, mondta az előadó őszintén, így máris mindenki megkönnyebbülhetett, ha mégsem érezné magát mindig őszintének a magánéletben, vagy a terápiás keretek között – bármelyik oldalon.
Az őszinteség kérdése átszövi életünket, számos területen megnyilvánul, illetve megkérdőjeleződhet: szavak szintjén, érzelmek szintjén, illetve a viselkedés, a megnyilvánulás szintjén. Az ellentétét sem könnyű definiálni: hazugság, elhallgatás, rejtőzködés? Mikor mi. Nincs pontos válasz. Az analitikus módszer lényege Szőnyi szerint kevesebb, mint 1 percben elmondható: A páciens mondjon ki mindent, ami eszébe jut – asszociáljon szabadon.

A szabad asszociáció nem is olyan könnyű, ha bárki kipróbálja, - és Szőnyi bátorította a hallgatóságot, hogy itt és most tegye meg – észre fogja venni, hogy egyszer csak megakad, és feltűnik egy belső stop-tábla.
A következő kérdés, amivel az előadó nem hagyta lankadni a figyelmet, szintén elgondolkodtató volt:
Mi a nehezebb, valamit őszintén kimondani, vagy befogadni, meghallgatni, meghallani? A rögtönzött kézfeltartáson alapuló statisztika kb. 20-80% arányban, nem meglepő módon, a „kimondani nehezebb” csoport javára billent.
Szőnyi szerint mindannyiunkban, akár a páciens, akár a terapeuta szerepében vagyunk, felmerül a kérdés: „Elég őszinte vagyok-e?”Mivel az őszinteség végtelen és a természetéből adódóan teljesíthetetlen, éppen elég, ha törekszünk rá és elfogadjuk, hogy bizonyos dolgokat még nem mondunk ki, illetve csak utólag értünk meg, mi volt mindennek a jelentősége.
Az előadás az őszinteség korlátainak elemzésével folytatódott, ismét mindkét oldalt górcső alá véve, pácienst és terapeutát.
Megtudhattuk, hogy Freudot a naplóírás tapasztatai, a szembesülés az önmagához való őszinteségének korlátaival – egyedül nem megy, kell egy másik ember, akin keresztül meg tudok nyílni önmagam számára is – vezetett többek között a pszichoanalízis születéséhez, a kétszemélyes pszichológiához.
Ferenczi Sándor kísérletező kedvét pedig éppen az motiválta, hogy egyfajta kölcsönösséget vigyen a pszichoanalízisbe, mintegy megmutatva a páciensnek, hogyan kell őszintének lenni. A kölcsönös analízis nem működött, mégis fejlődött a pszichoanalízis a korlátok felismerése által.
Szőnyi kitért arra is, hogy miért fontos a terapeutáknak, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzenek.  Az, hogy legyenek képesek érzelmileg őszintén bevonódni a terápiába azt jelenti, hogy érzelmileg nyitottan, és reflektíven vesznek részt a folyamatban, és ahelyett, pl. hogy konkrétan válaszolnának egy kérdésre, azt mondják: „Őszintén zavarba hoz ezzel a kérdéssel, azon gondolkodom, vajon miért is fontos ez önnek.”
Az előadás végén elhangzott, hogy nem csak növelni lehet az őszinteséget, de éppen olyan fontos tudni korlátok között tartani is.  
Veiszer Alinda rutinosan kezdte az előadást követő beszélgetést, bátorítva ezzel a hallgatóságot.”Önámító ember tud-e őszinte lenni?” – kérdezte. A kérdés valójában az, ki felé nem őszinte? Gyakran utólag vesszük észre, hogy sem önmagunkhoz, sem a másikhoz nem voltunk őszinték – volt a válasz. Felmerült, hogy mit kezdünk azzal, hogy az emlékezetünk az idő múlásával sok mindent megszépít, másként gondolunk vissza dolgokra. Akkor nem vagyunk őszinték?
A következő kérdés meglepő volt: „Szoktak-e hazudni a szabad asszociációsorán?” „Persze” – volt a frappáns válasz. Az őszinteség nem cél, hanem eszköz. Ha valaki hazudik, akkor az a kérdés, miért van erre szüksége.
„Miért érdemes őszintének lenni?” - hangzott a következő filozofikus és kicsit provokatív kérdés. Szőnyi meglátása szerint hosszútávon kifizetődő, hiszen közelebb kerülünk önmagunkhoz, ami segít a változásban, a lelki teherbírásban. Persze vannak kockázatai is.
„Kik az őszintébbek, a férfiak vagy a nők?” Erre a kérdésre egyetlen őszinte válasza volt Szőnyi Gábornak: „Fogalmam sincs”.
Mind az előadás, mind a kérdések sok további gondolatot indítottak el sokunkban, úgy tűnt, senki sem távozott álmosan.

Bokor Judit

 

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Riskó Ágnes: Pszichoanalitikus az onkológián

Az előadást és az azt követő beszélgetést Veiszer Alinda moderálta.

Beszámoló az estről:

 „Adjuk meg nemcsak a haldoklók és a haldoklás, hanem a betegek és a betegséggel küzdők méltóságát is!” – ezzel a gondolattal kezdte Riskó Ágnes előadását, melyben az onkológiai betegekkel végzett pszichoanalitikus munkásságát mutatta be az érdeklődőknek. 80-90 fős hallgatóság gyűlt össze a Freud Cafe márciusi programján az Alexandra könyvesházban, a társaság körülbelül fele szakember, a másik fele laikus érdeklődő volt. A műsorvezető, Veiszer Alinda gyors felméréséből kiderült, hogy a jelenlévők mintegy 80%-ának családját érinti a rákbetegség.
  Bevezetésként az előadó saját fényképei segítségével kalauzolt bennünket az onkopszichológia ösvényein, melyet szakmai fejlődése során szerzett tapasztalataival színesített. Érdekes volt megtudni, hogy Riskó Ágnes érettségi után onkológián volt segédnővér, ami elmondása alapján annyira megviselte, hogy sokáig elkerülte ezt a területet. A Lipóton és a gyermekeivel otthon töltött évek után, 1990-ben kezdett az Országos Onkológiai Intézetben dolgozni klinikai szakpszichológusként. Visszaemlékezése szerint az első két évben csak járta az osztályt, igyekezett megismerkedni a betegekkel, kollégákkal, szövetségeseket találni. Orvoskollégái szerint „pszichológusnak nem könnyű onkológiára jönni, ott maradni; de annál könnyebb eltévedni”. Az onkopszichológiai ellátás kialakításában nagy szerepe volt dr. Eckhardt Sándornak, az Országos Onkológiai Intézet akkori igazgatójának, aki 1988-ban megszervezte a pszichoonkológiai részleg felállítását. Riskó Ágnes szerint az orvosok felismerték, hogy a betegek jobban szenvednek, mint mutatják, hogy érzéseikből sok minden rejtve marad, ezért kiemelkedően fontos, hogy valaki meghallgassa őket. Szerencsésnek tartja, hogy kollégái érzékenyek és fogékonyak voltak a pszichoanalitikus szemlélet elsajátítására. Mára a multidiszciplináris teamben az onkológusok és nővérek mellett dietetikus, gyógytornász, neurológus, pszichiáter, pszichológus dolgozik. Riskó Ágnes 23 évig dolgozott az intézetben, máig szupervízora a pszichológusok új generációjának.
A pszichoanalitikus három „szupervízort” nevezett meg, akik munkájában nagy segítséggel szolgáltak: Eckhardt Sándort, akivel a szupervíziós kapcsolat idővel kölcsönössé vált, Székács Istvánt, kiképző analitikusát és Ferenczi Sándort, akinek írásaiból sokat merített. Ferenczi nyomán ismerte fel annak jelentőségét, hogy mindenki, aki testi betegekkel foglalkozik, érzelmi áttétellel is dolgozik, hiszen a súlyos betegekből preverbális élmények törnek elő, így a kezelőre, mint kisgyermekkori gondozójukra reagálnak. A koragyermekkori élmények jelentőségét és a szülők szerepét abból a szempontból hangsúlyozta, hogy a pozitív tapasztalatok az élet folyamán bármikor jól jöhetnek – például egy súlyos betegség esetén. A pszichoanalitikus tapasztalatai szerint hangsúlyos a beteggel való testi kölcsönhatás, onkológiai betegek esetében az áttétel elsősorban testi szinten zajlik. A pszichológus projekciós felület, konténerfunkciót tölt be.
Az előadó a fényképek és személyes élményeinek megosztása által tudatosan kívánta közel hozni, átélhetővé tenni az onkológiai osztály atmoszféráját. Meg akarta mutatni, hogy a kórház egy „másik világ”, ahol csend van és fegyelmezettség, ahol a betegek parókájukat igazgatják, miközben azon aggódnak, hogy vajon vállalható-e daganatos arcuk. „Az onkológián más az idő: az élet értelme közel jön, az ember megtanul triviális dolgoknak örülni.” Megérintő volt az előadó ablakba kitett, szellőző ágyneműről készült fényképhez fűzött kommentárja, amiből megtudhattuk, hogy ez mindig egy beteg halálára, a kilépésre, az „exit”-re utal. Egy másik fényképen a személyzet tagjait láthattuk, itt „nehéz a jókedv; mosolyogni, de nem mosolyogni is nehéz”.
A kórházi munka során a betegeket bátorítják élményeik, érzéseik, gondolataik kifejezésére naplóíráson, versíráson, rajzoláson keresztül. Egy fiatal nőbeteg esetrészletét rajzain keresztül mutatta be, melyekben a következő stációk elevenedtek meg: a marionett bábu, mint a rákbetegség extrém bizonytalansága; láthatatlan, testen belül zajló betegségfolyamatok megragadásának vágya; az anticipált halál (az emberalak koponyája); az élet áttekintése, ami darabokra hasad; végül a fantázia általi reparáció (szép, egészséges testben ábrázolja magát, ahogy a remény hídján távozik az életből). Egy férfibeteg rajzán a generációs minták visszahatása jelenik meg, ahogyan az apjával, nagyapjával, dédapjával való találkozás erőt ad számára a betegséggel való megküzdésben, a halállal való szembenézéshez. Betegek verseiből is idéz, melyekben a széteséstől, elveszéstől, haláltól való félelem mellett hangsúlyosan megjelenik a remény.
A szakember szerint a betegek kb. felének van szüksége pszichológusi segítségre, itt fontos a beteg belátóképessége.  A súlyos betegeken kívül a jó kilátású betegek is kérhetnek pszichológiai támogatást, illetve a hozzátartozókat is ellátják. A pszichológusi munkára minimum heti 1, maximum heti 2-3 ülésben van lehetőség, szupportív hangsúllyal dolgoznak, lehetőséget kínálva a „megkapaszkodásra”. A pszichoanalitikus szerint napi két onkológiai beteg ellátása lenne az ideális, gyors kérdésre kiderült, hogy a jelenlévő fiatal kollégák napi 4-5 beteggel foglalkoznak.
Egy belsős kérdés a szakma mentálhigiénés lehetőségeire irányult. Riskó szerint mindenkinek segítségre, társas támogatásra van szüksége: a betegeknek, a hozzátartozóknak, a személyzetnek, de még az intézetben dolgozó könyvtárosoknak is, hiszen ők is osztoznak a megterhelő érzelmi légkörben. Elgondolkodtató, hogy az onkológiai dolgozók körében sok a pályaelhagyó és nagyon magas a fekélyes megbetegedés előfordulása, „amikor a konténer kilyukad”.
Több kérdés is irányult a rákbetegség lelki okaira. Ennek kapcsán Riskó Ágnes elmondta, hogy míg korábban, 50-60 éve azt gondolta a pszichológia, hogy van rákra hajlamos személyiség, és bizonyos életesemények hatására az ilyen emberek megbetegedhetnek, a mai modern megközelítés szerint a rák multikauzális betegség, melyben a lelki traumák szerepének elsődlegessége nem bizonyított. A „tartós tehetetlenség” gyengíti az immunrendszert, amihez bizonyos negatív életesemények, illetve a velük való megküzdési képesség hiánya hozzájárulhat, ugyanakkor az immunfolyamatokban és a betegség kialakulásában sok egyéb tényező, így például a genetikailag kódolt érzékenység is meghatározó.
Egy gyógyszerészhallgató felvetette a kezelés visszautasításának témáját. Itt Riskó Ágnes a kemoterápia reprezentációjának pozitív változásairól számolt be: míg korábban a betegek fantáziájában az orvosok „Mengeleként”, ők maguk „kísérleti patkányokként” jelentek meg. A kemoterápiát „petróleumnak”, „vegyszernek”, „méregnek” nevezték, újabban pozitív változás tapasztalható az asszociációkban: „bambi”, „kóla”, „manna”, „anyatej”. Utóbbi jó érzéseket kelt az analitikusban, aki a pszichológusok és a pszichoedukáció szerepének fontosságát hangsúlyozza. Elhangzott Bálint Mihály „orvosgyógyszer” fogalma, mely Ferenczi gondolataihoz és az orvos-beteg kapcsolat fontosságához kapcsolódik. Riskó Ágnes tapasztalatai szerint az is előfordul, hogy a beteg visszautasítja a kezelést, kuruzslókhoz megy, és mire visszajön, már nem lehet rajta segíteni. Ilyenkor nehéz kibírni, hogy azért nem sikerült megmenteni az életét, mert nem tudta elfogadni időben az orvosi segítséget. A betegek méltóságát azonban minden körülmények között tiszteletben kell tartani. A pszichológus feladata a betegek támogatása valóságérzékelésük megtartásában, a betegséggel való szembenézésben, annak érzelmi feldolgozásában, valamint méltóságuk megtartásában. Riskó szerint ez is sikerélmény, hiszen „nem mindegy, hogy a halál előtti út milyen érzésekkel telik”.

Fenyvesi Dávid
 

2016. február 11., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Ajkay Klára: Közel? Távol? Az emberi kötődés buktatói

Az előadást és az azt követő beszélgetést Veiszer Alinda moderálta.

Beszámoló az estről:

Egy frenetikus Freud Café-előadás

A Freud Café sorozat legutóbbi, február 11-i eseménye szokatlanul erős élményeket hozott. Bár a korábbi programokat is jelentős érdeklődés kísérte, Ajkay Klára előadására már előzetesen olyan sokan jelentkeztek, hogy a szervezők kénytelenek voltak az eredeti, közel 80-as férőhelyű Alexandra Pódiumról az Uránia Nemzeti Filmszínház patinás, 460 főt befogadni képes termébe költöztetni a produkciót. Dacára a lényegesen tágasabb térnek és a jegyárnak, az érdeklődés nem csappant. Még a csilláron is lógtak, sőt voltak, akik jegy hiányában nem jutottak be. Nem emlékszem pszichoanalitikus rendezvényt érintő ilyen rendkívüli érdeklődésre az elmúlt évtizedekben. Lenyűgöző volt látni, hogy nem csak a féltudományos, bulvárpszichológiai happeningek képesek tömeges érdeklődést kiváltani, hanem egy komoly, tudományosan kimunkált és megalapozott, alapos pszichoanalitikus ismereteket ígérő előadás is.                                                                                    
Ajkay Klára évtizedek óta elismert alakja a hazai pszichoanalitikus szakmának és a pszichológiai közéletnek. Ez magyarázhatja, hogy számos pszichológus, pszichiáter és ezekben a szakmákban képződő eljött meghallgatni. Azonban elgondolkodtató meglepetés volt, és más magyarázatot igényel, hogy Veiszer Alinda műsorvezető a közönséget megszondázó kérdésére adott válaszokból kiderült, a hallgatóság többsége nem tartozik a „pszicho szakma” képviselői közé. Joggal feltételezhetjük, hogy a laikus érdeklődő embereket is megmozgatta a mindig aktuális téma, a kötődés és annak buktatói. Kevésbé jelentett meglepetést, hogy a jelenlévők zöme a női nemet képviselte.

Az előadást megelőző néhány kérdés Alindától mintegy bemelegítően hatott a közönségre és Ajkayra egyaránt. Klára olyan otthonosan lépett a hatalmas moziterem színpadára, mintha nem is analitikus rendelők intim tereihez szokott volna. Előadásában csak a felolvasás emlékeztetett a hagyományos pszichoanalitikus szolid színtelenségre. De itt még ez is hatásosnak bizonyult, és a közönség is elmélyült érdeklődéssel hallgatta az analitikus terápiás tapasztalataival és társadalmi jelenségek felmutatásával kezdődő előadást, majd Ferenczi, Bálint, Hermann, valamint Harlow, Spitz és Bowlby hozzájárulását a kötődés elméletének kialakulásához illetve a kötődés elméletét magát. Csecsemő-megfigyelési tapasztalatokat és a kötődés különféle módozatait, kialakulásuk viszontagságait is ismertette Ajkay a feszülten figyelő, gyakran jegyzetelő közönségnek. Végül a korai anya-gyerek viszonnyal szorosan összefüggő kötődési jellegzetességeket, anomáliákat összekapcsolta a későbbi, serdülő- és felnőttkori kapcsolati problémákkal. Az előadás tartalma maga, amint ezt Klára a bevezetőjében jelezte, a szakmabeliek számára jól ismert teóriákon alapult, ezért nekünk főként az jelenthette az újdonságot, amint az elmélet kapcsolódott a terápiás tapasztalatokhoz, illetve a mód, ahogy a laikus közönség számára is befogadhatóvá, érthetővé tette Ajkay az anyagot.
Bár az idő rövidnek bizonyult, a rutinos moderátor (Veiszer Alinda) módot talált arra, hogy a közönséget is szóhoz juttassa. A kérdések arra utaltak, hogy az előadás értő, érzékeny fülekre talált. A válaszok pedig lehetővé tették egy-két jelenség részletesebb kifejtését. Befejezésül – egy kérdésre adott válaszban - megnyugtató biztatást kaptunk arra nézve, hogy a csecsemőkorban bajosra sikeredett kötődési mintázatok a megfelelő pszichoterápiás kapcsolatban, ha küzdelmesen is, de változtathatók. Jó esetben javíthatók.
Az idő rövidsége miatt sok kérdés a közönségben maradt. Magam például szívesen megkérdeztem volna, az oly egyértelműen az anya-gyerek kapcsolatban formálódó, fejlődő kötődésben milyen szerepe lehet az apáknak. Talán majd egy másik előadás után lesz mód feltenni a bennrekedt kérdéseket.
Összességében remek élményben lehetett része a bejutottaknak. Biztatás ez a szervezőknek és a közönségnek egyaránt. A jó téma és értő előadó, megfelelő mediációval megtalálja a közönségét.

Danics Zoltán

 

2015. december 10., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Halász Anna: Mit is rejtett Anna Freud tálalószekrénye? Avagy az analitikus traumaelmélet viszontagságai

Az előadást és az azt követő beszélgetést Veiszer Alinda moderálta.

 

Beszámoló az estről:

December 10-n Halász Anna adott elő: Mit is rejtett Anna Freud tálalószekrénye? Avagy az analitikus traumaelmélet viszontagságai címmel. Az Alexandra Pódium megtelt, annyira, hogy többen állva nézték végig a színvonalas, mégis közérthető előadást.  


Halász Anna előadásának címe és témaválasztása telitalálat volt. A tőle megszokott közvetlenséggel, közérthető nyelven beszélt a pszichoanalitikus teóriák, és a pszichoanalitikus praxis fejlődéséről, azok egymásra gyakorolt kölcsönhatásairól, Freudtól napjainkig. Az előadásban elhangzott:  Freud tabut döntött, amikor az analíziseiből kiindulva  arra a következtetésre jutott, hogy a hisztéria mögött szexuális traumák, nagy gyakorisággal családon belüli szexuális csábítások feltételezhetőek. Freud később visszavonta csábítás elméletét, és az elszenvedett traumát a fantázia termékének  tekintette pacienseinél.
Ferenczi - Freuddal ellentétben - kitartott a csábítás elmélet mellett, miután saját analitikus gyakorlatában számos bizonyítékot talált az abúzusok valódi természetére.  Freud nyilvánosan elhatárolódott Ferenczi trauma elméletétől és ellenezte a Nyelvzavar a felnőttek és gyerekek között c. írásának a megjelenését is.
Jeffrey Masson robbantotta ki a pszichoanalízis modernkori vitáját a traumáról az 1980-as években. Masson, aki abban az időben a Freud Archívum vezetője volt, megbízást kapott, hogy Freud londoni lakóházát alakítsa át múzeummá. Anna Freud tálaló szekrényében találtak rá a Freud-Fliess levelezés ki nem adott darabjaira. A nem publikált levelekből Masson arra a következtetésre jutott, hogy Freud szempontváltását a traumatanában nemcsak tudományos, hanem személyes szálak is mozgatták. Féltette Fliessel való barátságát, tartott a kettőjük közötti szakmai és baráti elhidegüléstől az elhíresült Emma Eckstein esetet követően.  A Freud-Fliess levelezés kiadatlan részei arra utalnak, hogy Freud még a csábítás teória visszavonása után sem vetette el a trauma valódi természetéről való elméletét, Anna Freud pedig nem kívánta közkinccsé tenni apja kételyeit. Massont eltávolították kutatói pozíciójából, visszavonták megbízását a Freud archívum kezelésétől.
Ferenczi reneszánsza  az 1980-as évek óta tart. Ferenczi trauma felfogása új terápiás megközelítésekhez vezetett: a tekintélyalapú analitikus helyett gyengédséget és őszinteséget vitt a terápiákba. Ebből nőtt ki napjaink kapcsolati analízise, ami a paciens és a terapeuta között lejátszódó érzelmi történéseken alapul.  Halász Anna a Terápia c. sorozat Laura epizódja segítségével szemléltette a hallgatóságnak, hogy az analitikus terápiákban a paciens és terapeuta közötti  áttételi-viszontáttételi történéseken keresztül elevenedhet meg a traumatikus múlt és válhat elérhetővé, megérthetővé és átdolgozhatóvá a paciens számára. Az 1980-as évektől elsősorban Amerikában, napjainkban egyre gyakrabban Magyarországon is  több évtizedig elfedett, eltitkolt abúzus történetekre derül fény, ami azt támasztja alá, hogy az abúzusról szóló emlékek sokszor sajnos nem pusztán a fantázia termékei, hanem valós csábítások történetei.
Az izgalmas előadásból alig ocsúdtak fel a hallgatók, amikor pár közönség- kérdés után lezárult a program. Veiszer Alinda érzékeny, odafigyelő hallgató  és kiváló beszélgetőtárs. Ezen az estén talán túl korán zárta le a közönséggel való beszélgetést, érzéseink szerint még sok kérdés rekedt a hallgatóságban.

Korbuly Ágnes

 

2015. november 12., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

B. Gáspár Judit: Mitől lesz valakiből művész?

Az előadást és az azt követő beszélgetést Veiszer Alinda moderálta.

 

Beszámoló az estről:

 

A Freud Café második alkalmának felkért vendége B. Gáspár Judit volt.  A közelmúltban megjelent „És mégis” című kötetének egyik fejezete apropóján is a „Mitől lesz valakiből művész?” témát boncolgatták  Veiszer Alindával.

Ismét nagyszámú érdeklődőt vonzott a téma. Ez alkalommal a laikus közönség jelentősen nagyobb számban volt jelen.  
Közel egy órás beszélgetésük igazi csemege volt a művészet szerteágazó területéről hozott példákkal, idézetekkel, biográfiai utalásokkal. Judit nemcsak a témában való elmélyült gondolkodásáról, hanem széleskörű tájékozottságáról, műveltségéről is tanúbizonyságot tett. Igazán érdekes volt, ahogyan a pszichoterápiás folyamatot és az alkotások születésének folyamatát párhuzamba állítot-ta, hol a hasonlóságok, hol a különbségek kiemelése mentén, több ponton is hangsúlyt téve a műalkotások befogadásának lélektani mozzanataira. Egyszerre keltette fel az érdeklődést mind az alkotási folyamat, mind a pszichoanalitikus/pszichoterápiás munka felé. 
Veiszer Alinda valódi érdeklődéssel, jó kérdésekkel vezette a diskurzust. Judit a tőle megszokott közvetlenséggel, a művészek és a művészet iránti leplezetlen rajongással beszélt.
A beszélgetés után több kérdés, hozzászólás is volt, azonban ahogyan az első alkalommal is, az idői keretek miatt sajnos csak rövid idő maradt a közönséggel való párbeszédre.

Soós Nóra

 

2015. október 22., 19.00

ALEXANDRA PÓDIUM - FREUD CAFÉ

Bokor László: A pimasz tudomány. Hol tart és merre halad a pszichoanalízis?

Az előadást és az azt követő beszélgetést Veiszer Alinda moderálta.

 

Beszámoló az estről:

 

Első rendezvényünk 2015. 10. 22.-én Bokor Lászlónak A Pimasz tudomány. Hol tart és merre halad a pszichoanalízis? című előadása volt. A meghirdetett időpontra legalább 80 fő gyűlt össze az Alexandra Ház hangulatos különtermében, és bár az est háziasszonya, Veiszer Alinda szorgalmasan adogatta a székeket, a telt házban a fiatalabbak közül többen a földre szorultak. Alinda bevezető szavai után megszavaztatta a közönséget, amiből megtudhattuk, hogy a két pszichiáter, nyolc pszichológus és kb. tíz pszichológus hallgatón kívül valóban sikerült a laikus érdeklődőket becsábítani a beszélgetésre.

Az est Bokor László előadásával indult, aki először elhelyezte a pszichoanalízist a természet-és társadalomtudományok világában, majd innen építette fel annak emberképét, gondolkodásmódját és terápiás gyakorlatának főbb jellemzőit. Pimasz, ugyanakkor nyitott és állhatatos tudományként láttatta a pszichoanalízist, amelynek terápiás képviselője a figyelve-hallgatva gondolkodó, ugyanakkor érző és átélő analitikus személye. És bár felvillantotta az analitikus gondolkodást változásában, fejlődésében, valamint csoportokra való érvényességében is, a nyitott hallgató arról is kaphatott benyomást, hogy hogyan gondolkodik, van jelen egy pszichoanalitikus, hogy vajon milyen érzés lehet analitikusnak lenni. Ezzel egyszerre volt személyes és elméleti is az előadás, utóbbit a szóban elhangzottakat kibővítő kivetített diák mélyítették el, előbbiről az előadó jól ismert közvetlensége és szellemessége gondoskodott.
A bő 45 perces előadás után nyílt lehetőség a közönség kérdéseire. Volt szakmából érkező kolléga, aki az analitikus helyzet autoritására kérdezett, volt, aki az analízis életkori korlátaira, volt, aki az ösztönökre – vagyis sokféleképpen mozgatták meg a résztvevőket a hallottak. A Veiszer Alinda moderálta beszélgetés oldottan telt, és jó hangulatban záródott. Az estről video felvétel is készült, reméljük, rövid kedvcsináló részek megjelenhetnek majd a honlapon is.
A folytatásban pedig hamarosan érkezik B. Gáspár Judit és Halász Anna is, mellyel reményeink szerint sikerül egy sikeres és izgalmas programsorozatot útjára bocsátanunk.
 

Sinkovics Andrea

  

 

 

 
 

Örömmel értesítjük Önöket, hogy idén is folytatódik a

FREUD CAFÉ ONLINE sorozata !
A következő előadás 2021. április 24-én, 10.00-11.30-ig kerül megrendezésre.
Előadók: Adrigán Erzsébet és
Sarkadi Borbála

Előadásuk címe:
Fiúnak vagy lánynak születünk, vagy azzá válunk? A nemi identitás fejlődése pszichoanalitikus szemmel