Meghívó

Meghívó a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXIX. konferenciájára, melynek címe:
MOZGATÓINK -- Társak, Vágyak, Illúziók
2023. október 6-7.,


Danubius Hotel Hungária City Center
Budapest, 1074, Rákóczi út 90.


Kedves Kollégák!

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület 2023. évi konferenciáját október 6-án és 7-én rendezzük meg.
A helyszín a tavalyról ismerős, Danubius Hotel Hungária City Center, címe: 1074 Budapest, Rákóczi út 90.

Mindenkit szeretettel várunk!


A jelentkezés feltételei alább olvashatók:

Jelentkezési lap: docs.google.com/forms/d/1m8ArbzQcDZLZ4cZQSAcn4J3IqCXdSVmK_cv7cySO4LY
Előadói űrlap: --> az előadói regisztráció időszaka lezárult.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Teljes részvételi díj: 36000 Ft           
Napijegy: 23000 Ft           
Diákjegy 2 napra: 19000 Ft

A diákjegyet MA vagy azzal egyenértékű egyetemi végzettséggel még nem rendelkező, nappali tagozatos hallgatók vehetik igénybe, érvényes diákigazolvánnyal.
Nyugdíjas kedvezmény nem vehető igénybe.
A csoportos jelentkezés lehetősége és kedvezménye megszűnt!
A részvételi díjat kérjük a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület 11100104-19009856-38000007 számú számlájára átutalni, vagy amennyiben szükséges, az online Jelentkezési lap kitöltése után igény szerint csekket küldünk.
Céges utalás esetén a közlemény rovatban feltétlenül tüntessék fel a résztvevő(k) nevét.
Díjbekérő igénylés esetén legyen szíves ezt e-mailben jelezni az info@psychoanalysis.hu-ra írt mail formájában.
 

A konferencia akkreditációja megtörtént, a résztvevők a 2 napos részvételért 32 CME-pontot kapnak, melynek költségét a részvételi díj nem tartalmazza. Ennek díja 500 Ft.


Kérjük olvassák el a Program Bizottság gondolatébresztő sorait és témajavaslatait!

Az, hogy mi mozgat, vagy ellenkezőleg, mi tesz mozgásképtelenné bennünket, az emberi működés megismerésének egyik nagy kérdése. Freud a tudattalannal és az ösztönökkel új perspektívát hozott ennek megértésében. Az ösztönök, a tudatos és tudattalan vágyak mellett a fókusz ma egyre inkább a kapcsolódás, a kapcsolatban levés – a társak – elemi, egész élet során meghatározó igényére került át.
Az illúzió, talán egyike legfontosabb mozgatóinknak. A külvilágban, szűkebb és tágabb környezetünkben zajló, társadalmi szintű folyamatok különösen aktuálissá teszik a témát. A biztonságos, kiszámítható környezet illúziója tágabb társadalmi de szűkebb, szakmai vonatkozásban is erősen megingott a közelmúltban, mélyen bizonytalanná téve a jelent, kiszámíthatatlanná és tervezhetetlenné a jövőt. Az illúzió idén az Európai Pszichoanalitikus Föderáció konferencia témája is.

De vajon mi az, ami ebben a néhol illúzióvesztett, csalódott, akár lefagyott állapotból kimozdít bennünket, új erőt és energiát ad? Az illúzió szó eredendően az észlelés szubjektív torzítását jelenti és egyfajta patológiás működést sejtet. Miközben hova is lennénk illúziók nélkül, mely a művészetek, a gyermeki és felnőtt fantáziavilág, a mesék és álmodozások alapját képezik, fantáziavilágunkét, mely örökösen mozgásban tart, mozgásra serkent? Az illúzióknak, (éjszakai és nappali) álmoknak, fantáziáknak fontos szerepük van a lélektani egészség fenntartásában, védelmet nyújtanak a külvilág túláradóan nyers, sokszor traumatikus, emészthetetlen valóságától, hozzásegítenek kapcsolódásokhoz, közösség formálódáshoz.
A tudattalan párbeszédre épülő analitikus munka során folyamatosan illúziók, vágyak, fantáziák és valóság párhuzamos világában mozgunk, hol erre, hol arra billen az egyensúly. Milyen technikai eszközeink, erőforrásaink vannak, melyek a terápiát mozgásban, életben tartják, hogyan dolgozunk ezekkel?

Mi mozgat bennünket, amikor szakmát választunk, amikor belépünk a képzésbe? Hogyan tartható fenn a mozgás, a fejlődés – elköteleződés –, és mi az, ami ezt a folyamatot gátolhatja, töréshez, szélsőséges esetben a folyamat megszakadásához/megszakításához vezethet?

Ezekben az egyén számára sokszor túlterhelő helyzetekben, a társak – a közösség, az összefogás, a közös gondolkodás – szerepe is különösen hangsúlyossá válik.
A konferencia témájával Ferenczi Sándor emlékének is tisztelegni szeretnénk, akinek idén ünnepeljük 150. születésnapját. Ferenczi munkássága, alkotóereje, gyógyítás iránti elkötelezettsége a mai napig aktívan hat ránk, mozgásban tartja fantáziánkat, újításai arra inspirálnak, hogy kíváncsian, az újdonságokra nyitottan tekintsünk a pszichoanalízis elméleti és technika kérdéseire. Ferenczi álmai, jövőbe mutató víziói (illúziói?) nélkül a pszichoanalízis ma nem tartana ott, ahol.
Célunk, hogy minél nagyobb mozgásteret adjunk a konferencia előadói és résztvevői számára, hogy a közös asszociációs mezőben a szűk értelemben vett terápiás kérdések mellett a gyorsan változó külvilág összetett, sokszor kaotikusnak tűnő élményei is minél szabadabban és teljesebben jelenhessenek meg, az elméleti megfontolások mellett a képzési folyamatokról, az itt és most szakmai történéseiről és társadalmi folyamatairól is nyíljon lehetőség közösen gondolkodni.
Az idei konferencia újdonsága, hogy két külön, tematikus szekcióban is várunk programokat.
A Névjegy szekcióba kandidátusok, POT jelöltek, pályájuk induló szakaszában, ill. képzésben levő kollégák jelentkezését várjuk előadással, beszámolóval, kerekasztal-beszélgetéssel, elméleti, klinikai vagy képzéssel kapcsolatos témákban.
A Ferenczi szekcióval Ferenczi Sándor, a budapesti iskola emlékének tisztelgünk. Olyan előadásokat, beszámolókat, programjavaslatokat várunk, amelyek Ferencziről, munkásságáról szólnak, vagy ahhoz kapcsolódnak, ahogyan öröksége ma hat ránk – hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt.

A Programbizottság tagjai: Csigó Katalin (elnök), Sinkovics Andrea, Zana Katalin
A Szervezőbizottság tagjai: Boross Viktor, Borszéki Judit, Czikora Dávid (elnök), Cseh Júlia