Analitikusaink ismeretterjesztő előadásai

Pszichológia és boldogság
Folytatódik a Lélekben Otthon Alapítvány és a Kossuth Klub sorozat
az MPE pszichoanalitikusai részvételével

Boldogságkeresésről szóló sorozatukban idén azt próbálják az előadók körüljárni, hogy saját elégedettségünk, harmóniánk hogyan és mennyire függ másoktól és a körülöttünk lévő környezettől.
Az előadások csütörtöki napokon, 17 30-kor kezdődnek.
Helyszín: Kussuth Klub (1088 BUDAPEST MÚZEUM U.7)
Részvételi díj: 1000 Ft/alkalom
További részletek ide kattintva olvashatóak.

1., November. 3.: Lehet-e boldognak lenni egy boldogtalan társadalomban? Bokor László
A boldogság jó érzésekkel járó állapot. Mindannyian vágyunk rá és törekszünk boldoggá tenni szeretteinket. De vissza is lehet élni ezzel, ha hatalmi eszközként alkalmazva ’megmondják’ hogyan válhatunk boldoggá. Ajánlásokat tesz a család, az iskola, a pszichológia, a világnézet, a politika. Mit jelent mindez a társadalom és az egyén vonatkozásában, egymást erősítik vagy konfliktusban állnak egymással? Érdemes együtt gondolkodnunk ezeken a kérdéseken. Hátha boldogulunk velük. Bokor László pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző pszichoanalitikus, kiképző csoportanalitikus.

2., November. 17.: A pszichológiai változás boldogságot hoz?Unoka Zsolt
Sokan fordulnak azért pszichiáterhez, mert a lét számukra szinte elviselhetetlenül nehéz. Vajon, ha elérik a pszichoterápiás célt az jelenti-e a boldogság elérését is? A belső változás tényleg boldogságot hoz? És vajon ugyanazt jelenti-e a terápiás cél az orvosnak, mint a hozzá forduló embernek? Az emberi természet és pszichoterápia határairól, valamint a gyógyító és kliense kapcsolatáról is szó esik majd az előadásban. Unoka Zsolt  pszichiáter, pszichoterapeuta, a pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa, kognitív viselkedésterapeuta, pszichoanalitikus, a Semmelweis Egyetem Pszichoterápiás Részlegének osztályvezető főorvosa.

3., December. 1.: Lehet-e magányosan boldog az ember?Ajkay Klára
Lehet-e boldog az, aki egyedül él?– Állandó boldogság természetesen nincs, a boldogság változó, a lényeg, hogy kiegyensúlyozottak legyünk. Előadásomban pszichoanalitikus elméletek tükrében vázolom fel az egyedüllét és magány különböző minőségeit, külön kitérve a korai kötődésre. Szeretném azokat a fejlődésben lehetséges elakadásokat is felvillantani, amelyek az egyént szociális kapcsolatainak kialakításában gátolják. Ajkay Klára: pszichoanalitikus, klinikus pszichológus, pszichoterapeuta, kiképző pszichoanalitikus, kiképző pszichodrámaterapeuta és kiképző csoportanalitikus.

7., Február 9.: Boldogságkeresés a világhálónUnoka Zsolt
Hálózatok működtetik a társadalmat és a gazdaságot. A virtuális térben világháló köt össze minket. De vajon mindez mennyire írja át az emberi kapcsolatokat? Behálózva a személyiségünk is változik? Több barátunk lesz? Netán egymástól elidegenedve magányosabbá válunk? E kérdésekre is választ keres az előadás, amely részben a Hány barátod is van? című pszichológiai tanulmányköteten alapul. Unoka Zsolt  pszichiáter, pszichoterapeuta, a pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa, kognitív viselkedésterapeuta, pszichoanalitikus, a Semmelweis Egyetem Pszichoterápiás Részlegének osztályvezető főorvosa.