Az aktív technikától a terapeuta adaptivitásáig. Technikai rugalmasság a pszichoanalitikus gyakorlatban. In memoriam Ferenczi Sándor

Absztrakt: 

A dolgozatban a szerző bemutatja annak az útnak egyik fontos állomását, amely Ferenczi Sándor technikai kísérletei nyomán hatással volt a pszichoanalízis fejlődésére. Ezt a folyamatot – az aktív technika kialakítását és visszavonását – a jelen tanulmány elsősorban a beteg szükségleteihez való alkalmazkodás szempontjából vizsgálja. Az aktivitás hatékonyságának megértésében felveti az implicit memória szerepét. A tanulmány második részében érinti a terapeuta adaptivitásának és a magánelméletek kialakításának témakörét, majd, a genetikai értelmezés kontra empátiás megközelítés alkalmazásának két, ellentétes irányú klinikai példáját mutatja be, kiemelve a „lapfordító” regresszió szerepét.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége