Cselekvő kötődés – szenvedő kötődés

Absztrakt: 

A kapcsolatokban való szabad, alkotó részvétel elválaszthatatlan a kezdeményezni képes, cselekvő szelftől. A „jó” szülő partnerként támogatja a szabad mozgást, rendelkezésre áll és engedi használni magát. Elviseli, hogy nem ő a szükséglet-kielégítések kizárólagos terepe. Az ezzel ellentétes szülői viszonyulás ágenciafosztott állapotot eredményez, aminek jellemzője a paranoid beállítódás, kritikus kötődési helyzetekben magas izgalmi szinttel és sematikus védekező-támadó viselkedéssel vagy fantáziákkal. A terápiás beavatkozás egyik lehetősége éppen ennek az izgalmi szintnek a szabályozása, nemcsak nyugtatás, hanem általában az afektív mintázat módosítása révén. A bemutatott esetrészletekben bosszú- és diadalfantáziák afektív jellegzetességeit vizsgálom és vetem össze azokkal az egykori frusztráló alaphelyzetekkel, melyekkel – a páciensek emlékezete szerint – összefüggenek. A düh és harag megjelenésével a terápiában megélhető a szembenállás, és ezáltal az ágencia „afektív jogossága”. A jogosnak érzett sérelem érzelmi oldalról változtatja meg a függő viszonyt.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége