Az értelmezés határai nárcisztikus páciensek pszichoterápiájában

Absztrakt: 

Bizonyos, sok éven át tartó terápiák annak ellenére, vagy talán éppen azért működnek jól, mert látszólag a terapeuta mintha „nem látná el a feladatát”. Ez a helyzet régebben gyakran okozott számomra kényelmetlen érzést. Bár a jó értelmezést én is mesterségünk egyik legfontosabb elemének, kulcsmozzanatának tartom, mégis volt olyan páciensem, akinek terápiája során, sok éven át kerültem alkalmazását, éppúgy, mint a konfrontációt. Jóval később találtam rá Sheldon Bach könyvére, akinek a gondolkodása a nárcisztikus, vagy ahogyan ő nevezi, a „kihívást jelentő“ páciensekkel való munkához olyan értelmezési keretet biztosított, ami addig egyszerűen a páciens implicit útmutatásai szerint történt. Bach szerint az értelmezés csak olyan ember számára lehet hasznos, akinek az énhatárai stabilak, impulzuskontrollja megfelelő, és képes önrefexióra. Ha ezek a feltételek nem
állnak fenn, az objektív, külső nézőpont nem csak hogy nem visz előre, de a páciens ennek hatására a gyerekkorihoz hasonló magára hagyatottságot élhet át, és az értelmezés a terápiás folyamatot megakaszthatja (Bach 2006)."

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.