Pszichoanalitikus beállítódás és kreativitás

Absztrakt: 

A tanulmányban abból a megfigyelésből indulok ki, hogy az esetmegbeszélések, szupervíziós ülések a résztvevők számára gyakran különösen élményszerűnek tűnnek. A pszichoanalitikus ülésekről is ismerős ez az élmény, és S. Freud szerint a tudattalan tudatossá válásának pillanatát kíséri, és a vicc, az álom, a neurotikus tünet létrejöttének kreatív mechanizmusával áll rokonságban. Felidézem azokat a személyiségpszichológiai és kognitív idegtudományi kutatási eredményeket, amelyek szerint a kreatív tevékenység feltétele a két agyfélteke kétféle - affektív és kognitív - funkciójának (lateralizációjának) átmeneti felfüggesztése. Feltételezem, hogy amikor a pszichoanalitikus egy ,"résztvevő-megfigyelő'' beállítódással a páciens és saját affektív és kognitív folyamatai összefüggéseinek megértésére törekszik, valószínűleg a fentiek értelmében vett kreatív mechanizmusokat működtet. A ,,résztvevő-megfigyelő" attitűd felvétele azonban nem csak az analitikus órákon, hanem a szupervíziós üléseken is kívánatos lehet, amennyiben lehetőséget teremt a szupervízor és az analitikus terapeuta alkotó együttműködésére. Ezt kívánom iIlusztrálni egy pszichoanalitikusan orientált pszichoterápiás ülés szupervíziója bemutatásával.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége