Lélektani realitás Rowling Harry Potterének varázslatos világában

Absztrakt: 

Tanulmányomban szeretném megmutatni, hogy miben áll a rowlingi jellemábrázolás koherenciája, a lélektani összefüggés ösztönös vagy tudatos ismerete. Ezt a gondolatot két témában fogom kifejteni. Az egyik téma a főhős, Harry Potter, valamint a legfőbb gonosz, Voldemort sorsának összehasonlítása. Az egyik a jót, a másik a rosszat jeleníti meg, miközben az életükben mégis számukra is szembeötlően, zavarbaejtően sok a hasonlóság, a párhuzam. A különbségek viszont gyökeresen ellentétes jellemfejlődéshez vezetnek. Ezek pedig az első évek tárgykapcsolatában, illetve annak hiányában, valamint a fogantatás és a családi sors más-más körülményeiben rejlenek. A másik téma az egyik tanár főszereplő, Piton jellemének némileg ellentmondásos alakulása. Az ő sorsa azért érdekes, mert éppen ő Rowling rajongótáborának egyik projekciós figurája, a rajongók saját írásaiban megjelenik a fantázia,hogy a kegyetlen felszín valójában az ellentétét takarja. Ezeket a romantikus elképzeléseket átélők közé tartozó páciensem gyerekkori azonosulásain keresztül szeretném megmutatni ennek a fantáziának egy lehetséges
eredetét , valamint a "rossz" tárgyhoz való kötődés más példáit is.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége