A mese és a mozi bűvölete – Piroska esete a XXI. Században

Absztrakt: 

Jelen tanulmányban a Piroska és a farkas mese pszichoanalitikus értelmezéseit Riheim (1953), Fromm (1957), Berne (1972), Bettelheim (1976), Eifermann (1987), Cixous (1989) - és az ezredfordulót követő filmes adaptációk Grimm (Terry Gilliam 2005) és PiROSSZka- A jó, a rossz, a farkas MEGAnagyi (Coty Edwards és mtsai 2005) - által történő újraértelmezéseit mutatom be, és hasonlítom össze egymással. A Grimm című filmalkotás elsősorban a szülői abúzus szempontjából közelítem meg és a fallikus anya pszichoanalitikus elméletei alapján értelmezem, míg a PiRosszkát a féfiasság komplexum szempontjából jellemzem és a péniszirígység pszichoanalitikus teóriái alapján interpretálom. Mindkét esetben célom annak felderítése, hogy az eredeti mese ödipális helyzettel és gyermeki nemiséggel illetve nőiséggel összefüggő motívumrendszere miként formálódik tovább a - kollektív mítoszok legújabb lerakataiként is értelmezhető - kortárs filmekben.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége