Egy örökség öröksége: Goethe – a pszichoanalízisben

Absztrakt: 

A tanulmány tárgya Goethe és a pszichoanalízis kapcsolata, elsősorban Freudnak, Ferenczinek, Jungnak és Groddecknek a Goethéhez való viszonya. Freud a Goethe-díj átadására írt előadásában kifejt egy tizenöt évvel azt megelőzően föltehetőleg Ferenczi által fölvetett gondolatot "Goethének a pszichoanalízishez való viszonyáról", a gondolkodásmódok és gondolatok párhuzamáról. Írásomban amellett is érvelek, hogy Freud számos lényegi hasonlóság és ellentét fölött átsiklik. Olyanok fölött is, amiket például Ferenczi, Jung és Groddeck beépítettek a maguk elméleteibe, vagy amelyekhez hasonlóan gondolkodtak.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége