Az anya-lány kapcsolat fejlődéséről

Absztrakt: 

Ma úgy tekintünk a lánynak anyjához való kötődésére, mint amelynek jellegzetességei újra-és újra aktiválódnak a lány életének fontos állomásain az ödipális időszaktól kezdve a menarchén, a gyeremekszülésen és menopauzán át az anya haláláig. Ezekben a fejlődési és/vagy krízis időszakokban a lánynak mind a külső mind a belső anyához (az anyai reprezentációkhoz) való viszonya változik, tovább differenciálódik, átértékelődik, átalakul, új szintézist nyer. Ehhez a megközelítéshez a pszichoanalitikus attitűdjének is alkalmazkodnia kell: segítő szándéka nem az elszakadás előmozdítására, hanem az adott fejlődési időszakban aktiválódó szelf- és anyai reprezentációk analízisére irányul. Pszichoanalitikus esetrészletek és egy szépirodalmi példa segítségével illusztrálom ezt a szemléletet.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége