Önkéntes segítők és elérhetőségeikA MAGYAR PSZICHOANALITIKUS EGYESÜLET ÖNKÉNTES SEGÍTŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK

A határunk közelében zajló ukrán háború menekültjeinek, rokonaiknak valamint a menekülteket segítőknek szól egyesületünk kollegái által felajánlott ingyenes konzultáció, kríziskezelés vagy rövidterápia. Sokak számára a háború megoldhatatlannak, kilátástalannak, elviselhetetlennek tűnő helyzetet hozott, illetve mint segítő ilyen sorsú embereknek kell nap mint nap támaszt nyújtani. Előfordulhat, hogy idővel a lelki egyensúly kibillen, a helyzeteket nem sikerül megoldani a szokásos eszközökkel, az érzelmek már-már befogadhatatlanok. Ez a kritikus helyzet magában hordozza a pozitív és a negatív irányba történő változás lehetőségét is, ezért érdemes mielőbb segítségért fordulni.

Fontos tudnivalók az ingyenes segítségnyújtással kapcsolatban:

 • Segítő szakemberek (klinikai szakpszichológusok, pszichoterapeuták) segítséget nyújtanak online vagy telefonon keresztül. 
  Ezt önként és ingyenesen teszik.
 • Ez a lehetőség nem jelent pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést.
 • Segítő szakembereink szupervíziót is kínálnak a menekültekkel dolgozó pszichológusoknak és egészségügyi dolgozóknak.
 • Amennyiben egy szakember telefonszámot adott meg, az nem jelent azonnali segítséget, hanem időpont egyeztetésre ad lehetőséget.
 • Kérjük, hogy egyszerre csak egy szakembernek írjon, különben gyorsan túlterhelődik a rendszer és mások nem jutnak segítséghez.
 • Az e-mailekre, telefonos megkeresésekre szakembereink 24-48 órán belül válaszolnak.
 • Amennyiben jár pszichológushoz vagy más segítő szakemberhez és a már meglévő tünetei súlyosbodnak, első körben keresse terapeutáját, pszichológusát.
 • Ha van lehetősége fizetni a segítségért, akkor kérjük, hogy ne az alábbi ingyenes lehetőséget vegye igénybe, hogy a valóban rászorulók kaphassanak segítséget.

A segítséget nyújtó szakemberek elérhetőségi adatait tartalmazó táblázatot ide kattintva olvashatja. 


Aemnnyiben úgy érzi, hogy azonnali segítségre van szüksége, akkor ide kattintva tudja elérni az ingyenesen hívható telefonszámokat, valamint az oldal aljára görgetve is olvashatóak a lelki segély szolgálatok elérhetőségei.
 

Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor kérjük, az alábbi elérhetőségeken vegye fel egy segítővel a kapcsolatot.


Szakembereink ingyenesen, önkéntesen segítenek, kapacitásuk véges, kérjük gondolja át, mielőtt segítséget kér, hogy valóban ingyenes segítségre van-e szüksége. Kérjük, hogy akkor forduljon csak hozzánk, ha egyértelműen nincsen lehetősége finanszírozni néhány órás segítséget!

A krízisben lévő egyén jellemzői:

 • Sokat tud helyzetéről, azonban ismereteit képtelen strukturálni, beszűkült a gondolkodása, nehezen szervezi a mindennapjait.
 • Keresi a megoldást, de elgyötört, szorongó, érzelmeit nehezen kontrollálja, impulzív
 • Olyan testi-fizikai tünetei vannak (pl. rosszul alszik, fáj a mellkasa, gombócérzés a torkában), amelyek korábban nem voltak,
 • Elhomályosul az önmagára vonatkozó jövőképe.
 • Munkavégzésének minősége romlik, a mindennapos rutintevékenységek is nehézkessé válnak.
 • Kapcsolatrendszere megváltozik, fokozottan befolyásolhatóvá válik, függőség igénye megnő.
 • Nehezen kommunikál, környezete nehezebben értheti meg, elszigetelődése fokozódhat.
 • Tanácstalan, hogy mit mondjon a gyerekeinek a kialakult helyzetről, hogy a lehetőségekhez képest biztonságban érezzék magukat.


Ha azonnali segítségre van szüksége

Ha úgy érzi, hogy azonnali segítségre van szüksége Önnek, szerettének, barátjának, ismerősének, vagy munkatársának, a nap 24 órájában lehetősége van támogatást kérni az alábbi telefonszámokon. Mindegyik alábbi telefonszám ingyenesen hívható bármely hálózatból. Ha átmenetileg foglalt a vonal, próbálkozzon újra!


Sürgős esetekben a 112-es segélyhívó számon kérhet segítséget.
 

GYEREKEKNEK ÉS 24 ÉV ALATTIAKNAK
Kék Vonal

tel.: 116-111
https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
17-21 óráig elérhető chat funkció
e-mail konzultáció (72 órán belüli válaszadás)
Segélyvonal a gyermekekért
tel.: 116-000

FELNŐTTEKNEK
Telefonos lelki segély

tel.: 116-123
https://sos-116-123.eoldal.hu
Öngyilkossági gondolatok esetén
este 7 és reggel 7 óra között
 ingyenesen és anonim módon hívható:
tel.: 06 80/505-390

IDŐSKORÚAKNAK
Telefonos lelki segély

tel.: 06 80 200 866

EGYETEMI HALLGATÓK FIGYELMÉBE
ttps://20on.hu/minden-egyetemnek-van-tanacsado-kozpontja-merjetek-segitseget-kerni/