Az öngyilkosság pszichoanalitikus megközelítései A korai elméletektől a kortárs modellekig

Absztrakt: 

Az öngyilkosság-kutatás kezdetét megelőző időszakban, az 1950-es évekig, a szociológiai elméleteket leszámítva a pre-szuicid állapottal szinte kizárólag pszichoanalitikus szerzők foglalkoztak. A kognitív fordulatot követően a stressz-diatézis modellen alapuló és kognitív fókuszú teóriák kerültek előtérbe. Bár lehet az a benyomásunk, hogy az öngyilkosság témája a pszichoanalitikus párbeszédben kevésbé van jelen, ez nincs teljesen így. Freudtól Menningeren, Kleinen, Kohuton át számos kortárs szerzőig sokan fogalmaztak meg – ha nem is teljes modelleket, de – az öngyilkossághoz vezető lelki folyamat egyes aspektusait megragadó elméleteket. Az átfogó modellek közös sajátossága, hogy kiemelt figyelmet szentelnek a pre-szuicid állapotokra jellemző specifikus fantáziáknak, valamint a szelf dezorganizációjának. Továbbá, ami a legtöbb mai nem pszichoanalitikus elméletben csak bújtatva jelenik meg, ezek a modellek az öngyilkosságra kifejezetten mint kapcsolati diádban kialakuló folyamatra tekintenek.
Egy rövid történeti és elméleti bevezetőben összefoglalom az öngyilkosság fő epidemiológai jellemzőit, majd Freud, Klein és Kohut öngyilkossággal kapcsolatos elméleteit, valamint kitérek a felettes én öngyilkosságban betöltött szerepét hangsúlyozó elméletekre is. A tanulmány fő részében pedig három modellt mutatok be: (1) a Ringel-féle pre-szuicid szindrómát, (2) Campbell és Hale mag komplexuson alapuló elméletét, valamint (3) Maltsberger cirkuláris modelljét.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége