Pszichoanalitikus identitás, elmélet, örökség

Absztrakt: 

Írásomban a pszichoanalitikus elméleteknek a szakmai identitás formálódásában játszott szerepével foglalkozom. Mind a jól körvonalazott, hivatalos, explicit elmélet, mind a személyes implicit elmélet befolyásolja szakmai azonosságtudatunkat. Ezeket részben képzésünk során szerezzük meg, részben az analitikus csoport, közösség, intézmény közvetíti, amelyhez tartozónak érezzük magunkat. Az egyén és csoport-, valamint a csoportközi kapcsolatok jelentőségét a magyar pszichoanalízis háború utáni történetének két csoportja közötti viszony elemzésén keresztül kívánom illusztrálni. Az inspirációt ehhez többek között a Lélekelemzés című folyóirat jubileumi különszáma szolgáltatta. Az említett két csoporthoz tartozó analitikusokkal készült interjúkból bontakozik ki az a háttér, amelyben identitásuk és az annak részét képező elméleti orientációjuk formálódott.
Kulcsszavak: pszichoanalitikus identitás – explicit elmélet - implicit elmélet – csoport – identitás – pszichoanalitikus örökség

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége