Interjú Danics Zoltánnal

Absztrakt: 

Lélekelemzés: Mit gondolsz a pszichózis pszichoterápiás, pszichoanalitikus kezeléséről?

Danics Zoltán: Először is azt gondolom, hogy csak gyógyszerrel kezelni valakit nem igazán emberséges, és nem is igazán hatékony. Valójában továbbra is nagyon keveset tudunk a szkizofrénia természetéről – ez nem csak az én szubjektív véleményem, például az NIMH volt igazgatója, Thomas Insel több blogjában ír erről („A pszichiátria nem talált olyan egyedi biológiai mechanizmusokat, amelyek specifikus diagnózisokhoz kapcsolódnának”) és a szakirodalom egyre nagyobb része is kétkedéssel tekint az eddig kurrens hipotézisekre. Azt látom, tapasztalom, hogy azok az ígéretek, hogy majd megfejtjük a betegség titkát, mind csak ígéretek maradtak. Még az etiológiai elképzelések is nagyon gyenge lábakon állnak. A pszichózisok esetén az etiológia nagyon kevéssé igazolható, próbáljuk bio-pszicho-szociális vagy spirituális megközelítésekkel megérteni a betegséget, de a biológiai elméletek – sem a dopamin, sem egyéb elméletek – nem magyaráznak meg mindent.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége