A kiképző analízis és a szupervízió összefolyásának ívei a pszichoanalitikus identitás alakulásában

Absztrakt: 

A tanulmány az Európai Pszichoanalitikus Föderáció támogatásával, a Han Groen-Prakken Kelet-Európai Pszichoanalitikus Intézet égisze alatt futott kutatás (Psychoanalytic training in different settings: the path /the experience/, the outcome) néhány eredményét mutatja be.

A vizsgálati személyek frissen végzett európai analitikusok közül kerültek ki – a kelet-európaiak egy része helyi analitikus képzőhely hiányában „ingázó” (shuttle) módon kapta a képzést. Az adatok a feltételezésekkel ellentétben kevés eltérést mutattak a regulárisan és a nem-regulárisan képzettek között. A szerzők a kutatás módszertanát, a részletes eredményeket illetően itt más tanulmányukra hivatkoznak. Ebben az írásban a képzési motivációval, továbbá az idealizáló képzésválasztás, a személyes analitikus, a szupervizor, az analitikus szervezet és a pszichoanalízis összeolvadó leképeződésével foglalkoznak.

Az analitikus képzés választásának motivációjában a gyógyulás, az „örökké egészségesnek maradás” vágya legalább olyan erős, mint a szakma tanulásáé. A motivációk nemcsak szétválaszthatatlanul összeolvadnak, hanem mélyükben olyan korai idealizálás rejlik, amelyik közös reprezentációként összekapcsolódik a személyes analitikus, a szupervizor, a szakmai szervezet és a pszichoanalízis idealizálásával. Ez az ív ugyanúgy megtalálható a „szabványos” formában képződöttek, mint a „nem szabványos”, ingázó formában analitikussá váltak között.

A tanulmány végén a szerzők a vizsgálatban találtakat abból a szempontból teszik mérlegre, hogy milyen szempontokat hoznak a pszichoanalitikus képzés összetett értéséhez.

Kulcsszavak: pszichoanalitikus képzés – képzési motiváció – idealizálás – ingázó analízis – szervezeti integrálódás

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége