A pszichoanalitikus attitűd és vallásos létmód összevethetőségének kérdése Jungnál és Kohutnál

Absztrakt: 

A tanulmány reflexió Horgász Csaba „Összeegyeztethető-e a pszichoanalitikus identitás a vallásos világnézettel, istenhittel?” című írására. Filozófiai-mélylélektani vizsgálódásunk során a Kohuti és jungi iskolák összemérhetőségének rövid bemutatása után megkísérlünk olyan konvergencia pontokat találni az analitikus pszichológia és a szelfpszichológia között, melyek alapján tovább árnyalható a vallás és a pszichoanalízis viszonya. A jungi analitikus pszichológia elméleti keretrendszerének mozgósításával továbbá megkíséreljük bemutatni, hogy a pszichoanalitikus identitás nem zárja ki a vallásos világnézetet, éppen ellenkezőleg, bizonyos mértékben integrálja azt. Kohut graduális szelfképződési modelljével szemben, a jungi analízisben a már eleve a priori módon adott belső istenkép pszichés energiáit hasznosítva érhetjük el az esetleges szelf-patológiák gyógyulását, és az én kiegyensúlyozott működését. KULCSSZAVAK: analitikus pszichológia – szelfpszichológia – Jung – Kohut – valláslélektan.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége