Vita a vallás és pszichoanalízis kapcsolatáról a XXI. Században

Absztrakt: 

A pszichoanalízis története során egymásnak ellentmondó nézetek fogalmazódtak meg a vallási jelenségekkel kapcsolatban. A kezdeti, egyértelműen kritikus, elemező attitűd mellett az utóbbi évtizedekben egyre erősödni látszik egy, a vallásosság pozitív értékeit jobban elismerő, a vallással inkább dialógust kereső szemlélet. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a vallási jelenségek ereje továbbra is jelentős, a pszichoanalitikus közösség nem
zárkózhat el az elől, hogy a vallás dolgaira kreatív módon reflektáljon. A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület 2014-es őszi konferenciáján megtartott műhelyünket egy ilyen reflexiót célzó párbeszéd szellemében szerveztük. Az alábbi írás a műhely kapcsán született.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.