„Szeret-e engem az anyám?” – Egy súlyos gyermekkori szexuális abúzus feldolgozása az analitikus kapcsolatban

Absztrakt: 

A szexuális erőszak, különösen a kisgyermekkorban elszenvedett trauma, súlyosan rombolja a személyiségfejlődést. A gyermek testébe való behatolás önmagában is a konfúzió kiváltója, ehhez adódik hozzá az a bűntudat és szégyen, amit az erőszaktevő delegál áldozatába, többnyire szadisztikus céllal. Ha a gyermek eltitkolni kényszerül a szexuális bántalmazást, a sérült anya-gyermek kapcsolat talaján elveszti a realitás-tesztelés képességét, minden egyes élményével növekszik zavarodottsága. Elveszti a kontroll-érzését mind teste, mind lelke felett. A traumatikus élmények integrálhatatlansága miatt dominánsan a tagadás és a disszociatív munkamódok fogják szervezni személyisége működését. A tanulmány egy olyan terápiás folyamatot mutat be, ahol az analitikus kapcsolat kiépülő érzelmi biztonsága, a megtartó alternatív kötődési kapcsolat lehetővé tette, hogy
a páciens el tudjon indulni a „rémálmokhoz vezető visszaúton” és megértse, integrálja a belső és a külső világ számára konfúz élményeit. Fájdalmas, de elviselhető és érthető narratív keretbe tudott rendeződni a „természetellenes” anyai kegyetlenség, a külső környezet cinikus közönye és tagadása, a „lélekrabló” pedofília, az átörökített traumák ismétlődése.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége