Ferenczi Sándor a tudattalanból eredő jelenségek nyomában

Absztrakt: 

Tanulmányomban megkísérlem Ferenczi Sándor pszichoanalízisben elfoglalt helyének értelmezését szociálpszichológiai szempontból, majd pszichoanalitikus munkásságának azon aspektusait elemzem, amelyek tükrözik újító voltát, s amelyek a mindennapi jelenségekben ragadják meg a tudattalan működését. Közülük választottam a nyelvzavar, a „déjà vu”, a Poltergeist, valamint a telepátia jelenségeit. Célom, hogy bemutassam,
hogyan használta fel Ferenczi, sőt kisebb mértékben Sigmund Freud is, az okkult jelenségek magyarázatához a pszichoanalízist, és hogyan tudott Ferenczi az okkult jelenségek megfigyelése során olyan szempontokat lelni, amelyekkel a pszichoanalízist magát tudta gazdagítani. Így talált rá többek között a felnőtt és gyermek kommunikációjában rejlő „félreértések” veszélyeire, de a korai kapcsolat interaktív jellegének nyomára is, sőt az áttételi folyamatokhoz is új szempontokat talált. A kísérletező tudós pszichoanalitikust szokatlan kutatási eszközei és az azokkal nyert eredmények kisebbségi helyzetbe szorították a pszichoanalízis kicsiny társadalmának többségével szemben, de újításai beszüremkedtek a pszichoanalitikus gondolkodásmódba, és továbbfejlődtek a nemzetközi pszichoanalízis színterein, főként a korábbi tanítványokból lett analitikusok elméleti munkásságán keresztül. Végül egy saját analitikus esetrészlettel illusztrálom, hogyan hatott rám Ferenczi látásmódja.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.