Belépni a kapun: kafkai elemek a pszichoanalízisben

Absztrakt: 

A pszichoanalízis olvasatában a mvészeti alkotások fontos lelki tartalmakat fejeznek ki. Ezért pszichoanalitikusként nemcsak elemezhetjük ket, hanem tanulhatunk is bellük. Franz Kafka: A törvény kapujában című novellája sok tanulsággal szolgál a pszichoanalitikus olvasó számára. A novella egyes mozzanatai (a vidékrl jött ember, az r, a fal, a kapu) az analitikus folyamat egyes részeiként is értelmezhetk. Írásomban Kafka novellájának egyes mozzanatait a pszichoanalitikus metapszichológia és technikaelmélet metaforájaként értelmezem. Elméletekkel és hozzájuk kapcsolódó esetrészletekkel illusztrálom, miként válik a pszichoanalitikus szükségképpen kapurré, és felvetem a kérdést, min múlik, hogy a páciens végül be tud-e lépni a kapun.

Kafka írásainak rejtélyes, a pszichoanalitikus elemzés számára könnyen hozzáférhető stílusa abból adódik, hogy az író sokat merített a zsidó misztikából. Írásom utolsó részében a novella misztikus gyökereit kutatva fogalmazok meg gondolatokat a pszi- choanalitikus tapasztalat és a misztikus útkeresés kapcsolatáról.

 

Entering the gate: Kafkaesque Elements in the Psychoanalytic Process

Works of art express important mental contents. So, as psychoanalysts, we do not only interpret them but also learn from them. Accordingly, Franz Kafka’s short story, Before the Law, can serve as a metaphor for various elements of the psychoanalytic process. In this article, using the images of Kafka’s short story, I illustrate with clinical vignettes how the psychoanalyst becomes a gatekeeper and why the patient can or cannot enter the gate. In the last part I examine the Jewish mystical roots of Kafka’s images as they appear in the short story and formulate some hypothesis about the convergencies and divergen- cies of the psychoanalytical process and the mystical quest.

 

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége