Negatív áttétel nélkül – a szelftárgy-áttétel fázisa

Absztrakt: 

Évekig tartó analitikus szemléletű pszichoterápiáknál természetes és kívánatos, hogy a páciens negatív áttétele, a gyermekkorból hozott mintái megjelenjenek a terapeutával való kapcsolatában, és ezáltal átdolgozhatóvá váljanak. Ha a terápiás folyamatban nem észleljük sem a páciens negatív áttételének a jeleit, sem az esetleges velünk kapcsolatos kritikáit, ellenérzéseit, el kell gondolkodnunk ennek a hiánynak az okain. Vajon képesek vagyunk-e megfelelő légkört teremteni ahhoz, hogy a páciens minden gondolatát és velünk kapcsolatos érzéseit is elmondhassa? Csak ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy teret hagyunk az esetleg nehezen megnyilvánuló negatív érzéseknek, akkor gondolhatunk arra, hogy az ok a páciens hozzánk való kapcsolódásának módjában, a speciális áttételében, a számára betöltött szerepünkben rejlik.

Kohut szelftárgy fogalmával értelmezhető az a mintázat, amikor a páciens nem a szüleivel átélt tapasztalatait ismétli meg a terápiás kapcsolatban, hanem pozitívan fogadja, élni tud azzal, hogy a terapeuta a jelen és a múltbeli érzéseit is megmutatja, visszatükrözi, és a páciens ezáltal egyre inkább egységben látja önmagát. Azoknál a nárcisztikusan sérült pácienseknél lehet ez fontos, akiknél a szülő nem volt képes sem az idealizáló, sem a visszatükröző funkcióra, aminek eredménye lehet a negatív önértékelés, a szelf töredezettsége. Az addigi hiány betöltésének átélése bizalomteli érzéseket, jó légkört teremt. Mindez azt is jelenti, hogy nem önállóan jelenik meg a páciens számára, hanem a szerepe válik hangsúlyossá. Bálint Mihály Kohuthoz hasonló módon írja le a terapeutával létrejövő kapcsolat jellegét, az ő elméletükre alapozva két esetpéldával, és a terápiák jellegzetességeivel illusztrálom a fenti gondolatmenetet.

In the absense of Negativ Transference – the Phase of Selfobject Transference

In long-term psychoanalytic therapy, it is natural and desirable that the patient’s childhood patterns and their negative transference are manifested in the therapeutic relationship and, as a result, become something that the patient can work through.

If we as therapists do not perceive the signs of the patients’ negative transference, their possible criticisms or resentment towards us, we have to think about the underlying reasons behind that absence. Are we capable of creating an atmosphere that lets patients share all their thoughts and feelings about us? Only if we are completely certain that we make enough room for all the negative emotions that might be difficult to express, we can think that the reason behind the absence of negative transference lies in the way patients relate to us, in their special transference and in the role we play in them.

Kohut’s concept of the selfobject is useful for interpreting the pattern where patients do not repeat their experiences with their parents in the therapeutic relationship. Instead, they respond positively to the relationship and are able to use the fact that therapist reveals their past and present emotions by mirroring them. As a result, patients more and more see themselves as whole.

This could be important with those narcissistically injured patients, whose parents were incapable of idealization and mirroring, and the lack of these may result in negative self-esteem and a fragmented self. Experiencing these functions in therapy can create feelings of trust and a comfortable atmosphere. Instead, what becomes significant for them is the role the therapist plays. Mihály Bálint describes the patient’s relationship with the therapist similarly to Kohut. Using their theories as a framework, I illustrate my insights with two case studies.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége