A megértettség-élmény mint a pszichoanalitikus terápiák hatótényezője (eredeti tanulmány)

Absztrakt: 

A megértettség élménye a csecsemőkor kezdetétől alapvető szükséglet. Ebből a tapasztalatból fejlődik ki a kompetencia-élménye is. A gyermek átélheti, hogy képes hatni a környezetére, élményeiben, gondolataiban osztozni kész a másik, érzései, gondolatai felé érdeklődéssel, kíváncsisággal fordulnak.

A korai kötődési problémákhoz kapcsolódó felnőttkori személyiségzavarok egyik legmeghatározóbb fejlődés-pszichopatológiai előzménye a megértettség alapélményének hiánya a csecsemő- és kisgyerekkorban az elsődleges gondozóval való kapcsolatban.

A személyiségszerveződés alacsonyabb szintjén lévő pacienseinkkel a terápiában ismétlődő és sokszínű kommunikációs félreértésekre lehetőséget adó, olykor zajosan konfliktusos átmeneti térben mozgunk.

Véleményem szerint ez egy sajátos paradoxonnal is magyarázható, amely a paciens megértettség iránti tudatos  –  és a meg nem értettség ismétlődése iránti tudattalan  –  vágya között feszül.

Írásomban a megértettség-élmény szerepét szeretném körüljárni a pszichoanalitikus terápiák gyógyító folyamatában. Azt vizsgálom, hogy a terapeuta személye, valamint a pszichoanalitikus terápiák specifikus és nonspecifikus hatótényezői együttesen hogyan segítik a kötődési problémákkal küszködő pacienseket a megértettség-élmény megtapasztalásában. Hogyan válhat a megértettség-élmény terápiás hatótényezővé azáltal is, hogy megszakítja az ismétlődések regresszív láncolatát. Gondolatmenetemet esetrészletekkel illusztrálom.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége