Kiképző analízis és kiképző analitikus: Kellenek-e nekünk egyáltalán?

Absztrakt: 

Az írás a kiképző analízisekkel és a kiképző analitikus státusszal kapcsolatos véleményeket foglalja össze nemzetközi szakirodalomra támaszkodva. A kiképző analízis helye és a kiképző analitikus státusza jelenleg viták tárgyát képezi, melyek régre nyúlnak vissza a pszichoanalízis történetében. Ezért a probléma felvetése után a kiképző analízis történetét vázolom fel. Ismertetem továbbá a kiképző analitikus helyzet és státusz sajátosságait a képzésben lévő és a kiképző nézőpontjából, majd azt mutatom be, hol a helye, mi a szerepe a kiképző analízisnek a Nemzetközi Pszichoanalitikus Egyesület (IPA) által elfogadott három képzési rendszerben. Ezek után összefoglalom a kiképző analízis által felvetett problémákra adott megoldási javaslatokat. Végezetül néhány hipotézist fogalmazok meg a kiképző analízist és a kiképző státuszt illetően, és felvázolom, miként látom a magyar egyesület helyzetét a fentiek vonatkozásában.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége