A kapcsolati fókusz szerepe a szupervízióban: munka a terapeuta és a szupervizor szubjektivitásával

Absztrakt: 

A tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy a kétszemélyes pszichológiai szemlélet, a kapcsolati, interszubjektív modell hogyan érvényesül a szupervízióban. Ebben a szemléletben nem csak a páciens személyisége a munka tárgya, mert – ma már úgy látjuk – az áttételt nem csak a páciens intrapszichés konfliktusai, élettörténete formálja, hanem a terapeuta személyisége is hozzájárul annak egyedi megvalósulásához. Így a szupervízióban a páciens-terapeuta kapcsolaton keresztül a terapeuta szubjektivitása is szükségképpen fókuszba kerül, és ez kiegészül a másik diád, a terapeuta-szupervizor páros közötti interszubjektív folyamatok vizsgálatával is. A két diád komplex módon áll kölcsönhatásban, valamennyi résztvevő hozzájárul az adott dinamika alakulásához.
A tanulmányban rövid áttekintést adunk arról, hogy a pszichoanalízis története során milyen álláspontok jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a terapeuta viszontáttételének, szubjektív, személyes reakcióinak mi legyen a sorsa a szupervízióban. Majd saját esetpéldáinkon keresztül próbáljuk meg bemutatni, hogy hogyan történik, milyen előnyökkel és nehézségekkel jár a kapcsolati fókuszú szupervízió.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége