Pszichoanalitikus trauma-koncepciók – Freud és Ferenczi

Absztrakt: 

A trauma kérdése nemcsak jelentős analitikus alapprobléma, hanem magának a pszichoanalízisnek eredő forrása is: Freud a hisztéria és a benne felfedezett trauma vizsgálata és terápiája mentén alakította ki azt az elképzelést, amelyből a pszichoanalízis rendszere megszületett. Freud korai elképzelése, traumaelmélete a maga első, talán egyszerű formájában minden további traumafelfogás alapjává lett. Ebben Freud egy sajátos, igen
komplex, bizonyos értelemben romboló-építő narratívát, illetve ennek hátterében egy különleges ős-eseményt, egy szexuális csábítást feltételezett. A narratíva működési módja a destruktív/dekonstruktív hatású életmodalitás, sors-szerveződés, a Nachträglichkeit, az utólagosság, az a jelenség, melyben egy korai, prepubertás életesemény majd csak jóval később, már a pubertás szexuális közegében realizálódik traumaként, válik ekkortól élettörténetet meghatározóvá. Freud ezzel párhuzamosan, már az 1890-es években felfedezi a trauma mögött a szexuális csábítást. Modellszerűen ezt a maga korában nem publikált Emma-eset kapcsán írja le. A külső csábítás rendszerszerűségének feltételezését 1897-ben Freud ugyan látszólag visszavonja, de ennek átfogó, antropomorf háttérként feltételezése későbbi írásaiban is megmarad. Ferenczi Sándor azzal ad jelentős többletet a freudi
trauma-elmélethez, hogy ennek a csábításnak, az ős-eseménynek a belső szerkezetét ismeri fel, és kapcsolati pszichoanalízisének kulcsfogalmaként értelmezi újra. Ferenczi nem a traumaesemény, hanem a traumát létrehozó felnőtt-gyermek reláció mentén gondolkodik. Metaelméleti szempontból a korai Freud traumafogalmat a kései (1920 utáni) Freud gondolkodás alapján írja újra. A trauma általa adott értelmezésének centrumában a nyelvzavar van, ez két eltérő reláció, két eltérő erotikus szeretetviszony, a gyengédség és szenvedély kapcsolati modalitásának ütközése. Ferenczi (és majd az ő nyomán Jean Laplanche is, az őscsábítás és az enigmatikus jelölő fogalmai kapcsán) a traumát az emberi lét alapállapotának gondolja, egy olyan antropomorf minőségnek, mely elkerülhetetlen alkotója a psziché ellentmondásos természetének, okozója olykor patológiának is.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége