A transzgenerációs atmoszféra: az emlékezés folyamata kollektív társadalmi traumákban

Absztrakt: 

Cikkünkben egy általunk konstruált új fogalommal, a transzgenerációs atmoszférával ismertetjük meg az olvasót. Esetvignettákkal illusztráljuk, hogy a transzgenerációs atmoszféra, mint lélektani tér, miként hordozza a transzgenerációs élményeket és emlékeket; miként közvetíti őket a következő generációknak; és miként jelenik meg az atmoszféra a terápiás térben. Elméletünket a kollektív társadalmi traumák lélektani hatásainak megértésére dolgoztuk ki, amikor a traumatizáltak csoportosan élik át azt, hogy a környezet közömbös, nem akar hallani az őket ért bántalomról, sőt extrém esetben támogatja a bántalmazást, a népirtást. A tabuvá vált, narratívából kiszorult emlékek továbbadódnak, de sokszor szimbolizálatlan formában. Mikor hiányzik a verbális emlékezés, az élmények a narratívából kiszorulva más csatornákon adódnak tovább, és a transzgenerációs atmoszféra válhat az emlékezés és élménymegosztás domináns formájává. A transzgenerációs atmoszféra, mint elméleti keret lehetőséget ad számos ismert jelenség új elméleti keretben és egymással összefüggésben való megértésére, így értelmezhető benne: a trauma első generációra kifejtett lélektani hatása; a transzmisszió módja; a transzgenerációs trauma örököseiben megjelenő lélektani hatások; és a terápiás sajátságok. Ebben a cikkben a transzgenerációs atmoszféra emlékező (emlékőrző és emlékátadó) funkciójára fókuszálunk.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége