Metafora és tudattalan Metafora a pszichoanalitikus mezőelméletben

Absztrakt: 

Lakoff és Johnson kognitív metaforaelméletükben igazolták, hogy a metaforák nem csupán szóképek, irodalmi finomságok, hanem az emberi gondolkodás és megértés elkerülhetetlen, lényeges elemei. Nem mentális produktumok, hanem mentális folyamatok.
A metaforák új jelentést adnak fogalmaknak azáltal, hogy kapcsolatba hozzák az egyik fogalmat a másikkal, vagy éppen kontrasztba állítják őket. Bizonyították azt is, hogy a metaforák megtestesültek: szorosan összefüggenek a testi szinten megélt élményeinkkel.
Arnold Modell szerint a metaforák a tudattalanban történő jelentésadás alapvető kognitív eszközei. Az élményeinknek metaforákon keresztül adunk jelentést, ezért a metafora az elme valutája – állítja. Számára a tudattalan tehát nem az ösztönök és elfojtások csatamezeje, hanem egy funkció, amellyel átalakítjuk és feldolgozzuk az érzékleti benyomásokat.
Bion szerint a tudattalanunkban éjjel-nappal zajlik az az átalakító folyamat, amelyben az alfa-funkció segítségével szenzoros élményeinket szavakban megfogalmazható, saját érzéseinket is magában foglaló történetekké alakítjuk. A Ferro és Civitarese nevével fémjelzett bioni mezőelmélet középpontjában ezek az átalakító folyamatok állnak, melynek egyik megjelenési formája a metaforák megalkotása. Számukra a tudattalan fő funkciója az átalakítás, az élmények „megálmodása”, az analízis fő célja az átalakító kapacitás növelése.
A pszichoanalitikus mezőelmélet alátámasztja azt a megfigyelést, hogy az analitikus kettősben felmerülő metaforák lényeges pontokon adhatnak többletjelentést a már korábban megértettekhez. A direkt megfeleléseken túl a metaforák hangulata, a velük kapcsolatos asszociációk eddig megfogalmazhatatlan viszonyulásokat, érzéseket tárhatnak fel számunkra. Tanulmányomban esetrészleteken keresztül mutatom be, hogyan segíthetik a metaforák a páciens pszichés valóságának jobb megértését.

Kulcsszavak: alfa-funkció – álmodás – átalakítás – bioni mezőelmélet – interszubjektivitás – kognitív nyelvészet – metafora – pszichoanalitikus mező – pszichoanalitikus mezőelmélet

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége