„Hallgatózik a páciens?” A terápiás és szupervíziós tér találkozás pillanatai

Absztrakt: 

A pszichoanalitikus helyzet interszubjektív terében számos olyan „jelen pillanatból” (Stern) kifejlődő, a most pillanatok krízisének megoldását követő találkozás pillanat jön létre, melyet a terápiás változás egyik alapjaként tarthatunk számon. A másik érzéseiben való osztozás, a közös megélés, a megértettség élményén keresztül jöhet létre a gyógyulás személyközi mezője. Tanulmányomban arra keresem a választ, hogy a terápiás és szupervíziós folyamatok interszubjektív találkozásai hogyan képesek kölcsönösen egymásra hatva a terápiás változást létrehozni, ezáltal miként képes a szupervízió folyamata segíteni a szupervideáltat a pácienssel folytatott munkája során. Mindezt azon a – talán sokunk számára ismerős – jelenségen keresztül vizsgálom, amikor a páciens a szupervíziót követő ülésen az ott elhangzottakhoz vagy megéltekhez hasonló tartalmakról kezd el meglepő módon beszélni, mintha „hallgatózott” volna a szupervíziós órán. Egyre elfogadottabb az a nézet, hogy az analitikus diádban megjelenő kapcsolati történések, főként probléma esetén parallel módon élednek újra a szupervízor-szupervideált párosának interszubjektív terében. Van, aki párhuzamos acting out-ról beszél (Searles), más a projektív identifikációs mechanizmusokat (Grinberg) teszi felelőssé ezért. Tanulmányomban egy új szempontot szeretnék ismertetni, felvetve azt, hogy a kapcsolati elakadást okozó, nem megvalósult most pillanatok lesznek azok, melyek a szupervideáltat implicite és explicite is foglalkoztathatják, így ezek várnak leginkább megoldásra a szupervízió során. A szupervízióban történő interszubjektív találkozások hatására újraformálhatóvá válnak a korábban a terápia terében félbehagyott most pillanatok, így a terapeuta már egy újfajta beállítódással vesz majd részt a következő ülésen, lehetővé téve a terápiás hatást nagymértékben elősegítő találkozás pillanatok létrejöttét.

Kulcsszavak: interszubjektív tér – szupervízió - megértettség élménye – Stern – félbehagyott most pillanat – találkozás pillanat – terápiás hatótényezők

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége