A tudattalan és a tudatos közötti cseppfolyós határ

Absztrakt: 

Vajon a pszichoanalízis felfedezte, vagy csak észrevette a tudattalant?
A természettudományok területén többször is introspektív szempontváltás tette lehetővé, hogy láthatóvá váljon az, ami korábban rejtett volt, és ez vezetett a tudás gazdagodásához. Ezekben az esetekben a szempontváltást annak felfedezése tette lehetővé, hogy a vizsgálat tárgyával azonos rendszernek vagyunk alkotó részei. Talán a tudattalan is mindig előttünk volt, de kulturális tényezőkre épülő mentális okokból nem mertük észrevenni. Lehetséges, hogy ennek alapját az introspektív váltás nehézsége alkotta.
Az interszubjektív megközelítés szerint a tudattalant alapvetően a gondozó környezet részéről elmaradt megfelelő validálás alakítja ki, vagyis a freudi dinamikus tudattalant nem ösztönök uralják, hanem validálatlan affektustartományok alkotják. E kapcsolati folyamatokhoz kötött tudattalan határa sosem válik rögzítetté, hanem folyamatosan formálódik a jelen aktuális interszubjektív kontextusában. E folyamatos változékonyságot fejezi ki a tudattalan határának cseppfolyós természete, vagyis nem rögzített és nem állandó, hanem folyamatszerű, állandóan hullámzik a dinamikus, diádikus, interszubjektív rendszer részeként.
A tudattalan ezen felfogásának klinikai jelentősége, hogy módosítja az elfojtás, az áttétel és az ellenállás felfogását. A technikaelméletet is érintő interszubjektív fordulat, változást hozott a pszichoanalízis terápiás gyakorlatában és emberképében, ezzel lehetővé téve a terápiás kapcsolat mikroszociális rendszerként történő felfedezését.

Kulcsszavak: tudattalan – introspekció – interszubjektivitás – elfojtás – pszichoanalitikus technikaelmélet

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége