A testtudat lehetőségei az analitikus pszichoterápiában

Absztrakt: 

Kiindulási gondolatom az, hogy a súlyos, szelfszintű zavarok (személyiségzavarok, pszichózis) eseteiben a body-mind egység megbomlott, ami a testtel való viszonyban is megjelenik. A korai tükrözés hiányosságai és traumák következtében a belső mentális feldolgozás elégtelensége a testre terhelődik. Mivel a pszichoanalitikus pszichoterápiában a terapeuta és a páciens kapcsolatában jelen vannak és felerősödnek a korai interaktív szabályozó működések, ezen esetekben a testben és a testen keresztül zajló történések a terápiás térben nagyobb részt foglalnak el. Mindketten a testi kapcsolati kölcsönhatások erőterében is vagyunk.
Ez az erőtér lehet „néma”, ilyenkor a terapeuta nehezen beazonosítható, diffúz testérzeteiben öltenek formát a testi kölcsönhatások. Olykor elillannak az érzetek, észrevétlenül vagy alig észlelve „toljuk el magunktól” őket, így reked kint valami, ami a páciensben is lehasítódik. Az erős testérzetek el is hatalmasodhatnak, és a páciens világának foglyaivá válhatunk. Azokban az esetekben, mikor a terápiás tér megtelik erős projekciókkal, elfedődik a testi állapotok megjelenése, érzékelése. A test megjelenhet fenyegető tárgyként is, magába szívva a hipochondriás fantáziákat.
A testtudat, testi figyelem fogalmát segítségül hívva esetrészleteken keresztül nézzük meg, hogyan formálódik és hogyan érzékelhető köztünk a testi erőtér – azaz, a testi észlelésből, a terapeuta testi munkájából milyen módon születhet meg a testi megértés, és válik az érzelmi szabályozás eszközévé. Úgy gondolom, hogy így tud a mentális tér megnyílni a megértés, a szimbolizáció számára.
Kulcsszavak: személyiségzavar – érzelmi szabályozás – testtudat – testi figyelem – testi megértés – szimbolizáció

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége