Tudattalan kommunikáció tanulmányozása az orvos-beteg találkozásban

Absztrakt: 

A tanulmány rezidens orvosok Bálint-csoporton szerzett tapasztalataival foglalkozik, melyen a brit orvosképzés keretében, pszichiátria gyakorlat során vettek részt. Célja bemutatni, hogy milyen módon jelent érzelmileg súlyos kihívást a pszichiátriai betegekkel való munka. Betegbiztonsági és orvosképzési szempontokból is elengedhetetlen a terápiás kapcsolat viszontagságainak folyamatos tanulmányozása és fejlesztése. A Bálint-csoport alkalmazott pszichoanalízis; elsődleges célja az orvosi gyakorlat érzelmi vonatkozásainak tanulmányozása. A csoport-alkalmakon a beteg bemutatása szabad asszociációval — azaz a pszichoanalitikus módszert követve — történik, szemben a hagyományos esetprezentáció formális rendjével. A csoporttagok megtapasztalhatják, hogy az együttes szabad asszociáció által hogyan elevenedik meg az orvos-beteg kapcsolat gyakran tudattalan érzelmi valósága, szemben a diagnózis felállításának és a kezelési terv kidolgozásának intellektuálisan megragadható feladatával. A Bálint-csoport gyakorlatban vezeti be és mutatja meg egyes pszichoanalitikus kulcsfogalmak magyarázó erejét, valamint a pszichoanalitikus megértés terápiás kapcsolatra tett javító, gazdagító hatását. A terápiás kapcsolat elakadásainak megértésében középpontba kerülnek az áttétel és a viszontáttétel fogalmai. Az áttételi és viszontáttételi helyzetek leírását elmélyíti a működésben lévő tudattalan elhárító mechanizmusok (pl. projekció, projektív identifikáció, megcselekvés, hasítás, tagadás) azonosítása. A Bálint-csoport elsődleges célján túl a pszichoanalízis szélesebb körű megismertetésének személyes, egyéni és közösségi tapasztalást elérő hordozó közege, szemben a pszichoanalitikus elmélet nehezen emészthető, didaktikus oktatásával.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége