Gyógyítható-e mohóság a tudattalan tartalmak pszichoanalitikus feltárásával? „Együttérzés nélkül nincs gyógyulás” (Ferenczi: Klinikai napló, 1934)

Absztrakt: 

Klinikai gyakorlatunk során számos páciens fejezi ki azt az általános érzését, hogy a külső sikerek ellenére soha nem elégedett önmagával vagy a hozzátartozóival. Az elégedetlenség érzés hátterében sok esetben a mohóság destruktív formái fedezhetőek fel. A mohóság patológiás formái nagyfokú nyugtalansággal és túlzott, jogosnak megélt vágyódással jellemezhetőek. A terapeutában a páciens azt a viszontáttételi érzést kelti, hogy megfeszített igyekezete ellenére sem tud eleget adni a páciensnek. A mohóság „soha nem elég állapota” azt a tiltakozást fejezi ki, hogy számára érthető ok nélkül megfosztották alapvető gyermeki szükségletei kielégülésétől. Esetrészletekkel kívánom bemutatni a terápiás lehetőségeket az anyagi felhalmozás, az addiktív színezetű mohóság és a patológiás nagylelkűség eseteiben. Szeretnék kitérni a terapeuta mohóságára is. A páciens a tökéletes szelfet és tárgyat szeretné megtalálni, hogy kárpótolja magát, de mindez folyamatos önpusztításhoz vezet. A nagylelkűség attitűdjének fenntartása mellett, ráhangolódó figyelemmel a páciens traumatikus tapasztalataira, a terapeuta elősegíti a páciens szelfkohézióját és tárgyállandóságát, értelmezi mohóságát és védekezéseit, támogatja a korai érzelmi hiányok és veszteségek elgyászolását.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége