Ogden: Az interszubjektív találkozástól az álommunkáig

Absztrakt: 

Thomas Ogden a kortárs pszichoanalízis egyik legtermékenyebb és legfontosabb szerzője. Gondolatai a pszichoanalízis elméletét és gyakorlatát sok szempontból forradalmian új megvilágításba helyezik. E jelentős és szertágazó munkásságot Shimshon Wigoder írása lényegre törően, a szükséges tudománytörténeti kontextust is felvázolva mutatja be. Az írás különlegessége, hogy szerzőjét Ogdenhez sok évtizedes személyes-szakmai kapcsolat fűzi, melynek hangulata kiérződik a sorok közül. Nyilvánvaló, hogy Wigoder nemcsak olvasta-olvassa Ogdent, hanem a problémás kérdéseket személyesen is átbeszélte vele, illetve az Ogdennel folytatott sokrétű klinikai együttműködés (szupervízió, klinikai szeminárium, levelezés) során a gyakorlatban is megtapasztalta, hogyan valósul meg az a beállítódás, amelyet Ogden írásai tükröznek.
Az itt olvasható írás eredetileg a Miért nem tudunk álmodni? című, héber nyelvű Ogden tanulmány-gyűjtemény bevezetőjének íródott, és egy korábbi Wigoder írás, a The Primitive Edge of Experience című Ogden kötet héber fordításához írt előszó folytatásának tekinthető. Köszönet Shimshon Wigodernek, aki hozzájárult a cikk magyar nyelvű megjelenéséhez.

Kulcsszavak: Ogden – reverie – életteliség – álomtevékenység – analitikus harmadik.
(A fordító)

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége