Az álomszerű beszélgetésről

Absztrakt: 

Analitikus helyzetben sok páciens nem képes az ébren álmodásra, sem szabad asszociáció útján, sem másképp. A szerző szerint az “álombeszéd” az ébren álmodás egy formája, amelyben a páciensnek olyan álom-élményben lehet része, amelyről korábban álmodni sem mert. Ez a forma egy kevéssé strukturált beszélgetés páciens és analitikus között, amelyet elsődleges folyamatgondolkodás és következetlenség jellemez. Az álombeszéd felületesen szemlélve anti-analitikusnak tűnhet, hiszen csupán könyvekről, filmekről, etimológiáról, baseballról, finom csokoládékról, a fény szerkezetéről beszélgetünk. Amikor az analízis már folyamatban van, az álombeszéd észrevétlenül csúszik ki-be az álmodásról való beszédbe. A szerző két esetet mutat be részletesen, amelyekben a páciensek nem nagyon voltak képesek álmodni az analitikus helyzetben. Az első klinikai példában az álombeszéd a gondolkodás és az egymáshoz kapcsolódás olyan formáját szolgáltatja, amelyben a nőpáciens életében először lett képes a saját (és bizonyos értelemben az apja) addig elgondolhatatlan, elképzelhetetlen élményeiről álmodni. A második esetpéldában az álombeszéd olyan érzelmi élmény, amely hozzásegítette a korábban „láthatatlan” pácienst, hogy a létezésbe álmodja magát. Az analitikusnak, miközben bevonódik az álombeszédbe, folyamatosan tudatában kell lennie, hogy a páciens és az analitikus szerepe különbözik – és ennek mindvégig érezhetőnek kell maradnia, annak, hogy mi is az analízis célja, és annak, hogy a páciens arra kap lehetőséget, hogy létezővé álmodja önmagát, és nem arra, hogy az analitikus álmodja őt annak.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége