A gondolkodás három formája: mágikus gondolkodás, álomgondolkodás és átalakító gondolkodás

Absztrakt: 

A szerző álláspontja szerint a kortárs pszichoanalízisben a hangsúly az álom, a játék és az asszociációk szimbolikus jelentésének megértéséről a gondolkodás, az álmodás és a játék folyamatának a kutatására helyeződött. Dolgozatában három gondolkodási formáról – a mágikus gondolkodásról, az álomgondolkodásról és az átalakító (transzformatív) gondolkodásról – kialakított elképzeléseit tárgyalja, amelyeket szemléletes klinikai illusztrációkkal támaszt alá. Álláspontja szerint a mágikus gondolkodás megakadályozza a valódi gondolkodást és a lelki fejlődést, mert a kellemetlen külső valóságot kitalált lelki valósággal helyettesíti. Ezzel szemben gondolkodásunk legmélyebb formája, az álomgondolkodás, egyidejűleg számos nézőpontból, például az elsődleges és másodlagos gondolkodási folyamat perspektívájából származó érzelmi tapasztalatokat is magában foglalja. Az átalakító gondolkodás során pedig a tapasztalatokat új módon rendezzük el, ami lehetővé teszi, hogy olyan érzelmeket, tárgykapcsolati alakzatokat és életminőséget éljünk át, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak a számunkra.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége