A belsővé tett analitikus és/vagy szupervizor hangjainak aktiválódása a pszichoanalitikus munka során. Az IPSO Budapest Colloquium 2017 keretében tartott workshop bemutatása

Absztrakt: 

A tanulmány célja az IPSO 2017-es budapesti kollokviumán tartott workshop bemutatása. A workshop célja az volt, hogy csoportos formában minden résztvevő alkalmat kapjon arra, hogy dolgozni tudjon az analitikusa, a szupervizorai internalizált hangjaival és más hangokkal, melyek a kiképző intézete vagy ismert pszichoanalitikus elméletalkotók hangjai.
Abból az elméleti feltevésből indultunk ki, hogy a képzés során internalizált szakmai hangok, az analitikus munka során a kandidátusokban különböző helyzetekben aktiválódva segíthetik, vagy nehezíthetik a páciense anyagára adott friss és specifikus intervenció megalkotását. Ezt a munkát a résztvevőknek három pozícióból volt alkalma elvégezni: egyrészt, mint aki szupervízióba viszi az előbbi témával kapcsolatos élményét, másrészt, mint aki szupervizorként segíti egy hasonló jelenség megértését, illetve megfigyelőként, aki a szupervíziós folyamatot külső szemlélőként követi. A workshop célja az volt, hogy az eltérő intézetekben képződő kandidátusok új szupervizori hangokkal, hozzáállásokkal ismerkedjenek meg, miközben saját analízisük/szupervíziójuk analitikusi munkájukra tett hatásain dolgoznak. Az elméleti bevezető után ismertetjük a workshop során alkalmazott csoportos módszert. Az egyik résztvevő bemutatja a csoportos szupervíziós módszer során tapasztaltakat, majd bemutatjuk az írásos visszajelzések eredményeit. Végül összefoglaljuk a workshop tanulságait.

Kulcsszavak: internalizált szupervizorok hangjai – csoportos szupervízió

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége