Érzelemszabályozás a terápiás diádban

Absztrakt: 

A tanulmányban azt vizsgálom, hogy milyen sokrétű lehet egy-egy intervenció jelentése és hatása a terápiás órán, függetlenül attól, hogy az intervenció értelmezés, önfeltárás vagy valamilyen egyéb cselekvés. A döntő tényező az adott intervenció érzelmi tartalma a terápiás diád számára. A kétszemélyes pszichológia felfogásában a diád érzelemszabályozása is kölcsönös folyamat, így nemcsak a páciens, hanem a terapeuta érzelemszabályozásának zökkenői is figyelmet igényelnek. A terapeuta érzelemszabályozásának egyik eszköze az értelmezés, amelynek hatása így nem elsősorban annak tartalmától, hanem a páciens és terapeuta érzelmi kapcsolatában betöltött szerepétől függ. Különleges nehézséget jelenthetnek azok a páciensek, akiknek egyes szelf-állapotai és az ahhoz tartozó érzelmek – erős disszociatív működésük miatt – egyáltalán nem jelennek meg az órán. Egy esetpéldán keresztül mutatom be az ilyen terápiás helyzetek nehézségeit, különös tekintettel a kölcsönös érzelemszabályozás folyamatára.

Kulcsszavak: érzelemszabályozás – tartalmazás – cselekvés – önfeltárás – értelmezés

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége