PSZICHOANALITIKUS ÖRÖKSÉG

Absztrakt: 

A tanulmány Bálint Alice életútját mutatja be, nemrégiben felfedezett naplói és más (ön)életrajzi dokumentumok alapján. Értelmezni próbálja, hogyan bonyolítják és/vagy támogatják egymást különféle (női, kikeresztelkedett zsidó, analitikus/páciens, felső-középosztálybeli hátterű szocialista) identitásai. A naplók tükrében rekonstruálja kapcsolatát férjével, Bálint Mihállyal, anyjával, Kovács Vilmával és analitikusával, Ferenczi Sándorral. Tanulmányomban Bálint Alice személyes terveit, perspektíváit és dilemmáit a pszichoanalízis és a tágabb társadalom és politika kontextusában vizsgálom, amely a pszichoanalitikus intézmények lehetőségeit is meghatározta. Reflexiói speciális szögből jelenítik meg a korabeli szakmai és politikai folyamatokat Magyarországon az 1918-as forradalomtól a Tanácsköztársaságon át az 1920-as évektől kezdődő megtorló és elnyomó közegig. A tanulmány bemutatja az 1921-es berlini emigráció körülményeit, valamint a naplóban alaposan dokumentált, Ferenczivel folytatott analízisét is. Bálint Alice alakuló gondolatainak és identitásainak egy meghatározó periódusát követi végig, a változó társadalmi feltételekkel és egy új tudomány pozíciójával összefüggésben.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége