A szégyen a pszichoanalitikus terápiában

Absztrakt: 

Tanulmányunkban egy olyan jelenségcsoporttal foglalkozunk, amely általánosan ismert a klinikai gyakorlatban, de jelentősége erősen alábecsült. A pszichoanalízis csak a 70-es évek elején, a szelffejlődés folyamatainak tanulmányozásával párhuzamosan kezdett kiemelt figyelmet fordítani a szégyen jelenségeire, változatos megjelenési formáira, pszichodinamikájára. A hangsúlyt a legutóbbi évek különböző felfogásaira helyezve írásunk megkísérel összefoglalást adni a szégyen jelenségeinek pszichoanalitikus felfogásáról. Először a szégyen megjelenési formáit mutatjuk be. Ehhez kapcsolódik a szégyen irodalmának elméleti, és kevéssé történeti hangsúlyú áttekintése. Több kisebb és egy hosszabb esetpélda után a terápiás gyakorlat kérdései következnek. A tanulmány a szégyenjelenségek kialakulásának fejlődés- és kórlélektani összefoglalásával zárul.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége