„Pusztítsátok el a Gyalázatost!”, avagy lehet-e a pszichoanalitikus terapeuta vallásos? Válasz Horgász Csaba: Összeegyeztethető-e a pszichoanalitikus identitás a vallásos világnézettel, istenhittel? című tanulmányára

Absztrakt: 

A tanulmány válaszcikk Horgász Csaba írására. Amellett érvel, hogy a vallásos képzelőerő fontos szerepet játszik kultúrtörténeti szempontból. A vallások intézményrendszere vallásos víziókban gyökerezik. A vallásos élményt a szerzők Polányi Mihály elmélete alapján a műalkotások élvezetéhez hasonlítják. Gianni Vattimo „gyenge gondolat” (il pensiore debole) teóriája alapján a cikk egy nemdogmatikus, posztmetafzikai vallás lehetőségét vázolják fel. Úgy vélik, Horgász elemzései a valláspatológia jelenségkörére, nem pedig az autentikus vallásosságra érvényesek.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.