Hárman párban A szülő és a terapeuta együttműködése a gyermekterápiában

Absztrakt: 

Az írás a gyermekterápia nélkülözhetetlen és kulcsfontosságú részterületével, a szülőkkel folytatott munkával foglalkozik. Röviden kitér arra a szemléleti változásra, amely a gyermekterápiát a kezdetektől a mai napig jellemezte: a gyermeki játékot értelmező semleges gyermekterapeuta figuráját mára egy olyan terapeuta képe váltotta fel, aki a terápiás kapcsolatot személyisége révén, a pácienssel kölcsönösen alakítja, és a kapcsolatot a terápiában felhasználja. A szerzők ebben az általuk is használt keretben a szülőkonzultációk különböző jellemzőit – jellegzetes erőforrásait és buktatóit – mutatják be, amelyekkel az Ego Klinikán végzett munkájuk során rendszeresen találkoznak. A téma feldolgozása során a cikk a terápiás műhely szemléletébe és gyakorlatába is betekintést nyújt, a szülőkonzultációk bemutatni kívánt sajátosságait pedig esetrészletekkel teszi érzékletesebbé. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint: Mi a szülőkkel folytatott munka célja? Milyen motivációval érkezhet a szülő? Mit jelent a titoktartás ebben a hármas helyzetben? Miben különbözik a serdülők szüleivel folytatott konzultáció?

Kulcsszavak: szülőkonzultáció – interszubjektivitás – gyermekterápia – serdülő terápia – titoktartás – terápiás motiváció

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége