„Ilyenkor szoktam remegni…” – Rendhagyó esettanulmány egy kutatási interjú alapján

Absztrakt: 

Tanulmányomban a szülés során megélt segítő kapcsolat reprezentációit vizsgáló doktori kutatásom (PTE Elméleti Pszichoanalízis Program, etikai engedély száma: 43/2015, témavezető: Prof. dr. Csabai Márta) részeként készített félig strukturált mélyinterjúk közül mutatok be egyet. A kutatást és az interjúból készült esettanulmányt bemutató előadás a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület 2015. évi konferenciáján hangzott el. A jelen tanulmány bevezetőjében kvalitatív kutatásomban szereplő, és annak a pszichoanalitikus paradigma szempontjából lényeges elméleti kereteinek felvázolásával foglalkozom. 19 anyával, és 18 szülés körüli segítővel (szülésznők, bábák, dúlák) készítettem félig strukturált mélyinterjúkat. A szövegeket mély-hermeneutikai elemzéssel (Salling Olesen és Weber 2012), és az interpretatív fenomenológiai analízis módszerével értelmeztem (Smith és Osborn 1999, Kaló 2014). Kevés kivételtől eltekintve általában jellemző a szülés folyamatára a segítő jelenléte. Ezt a kommunikációs helyzetet vizsgáltam. A vajúdás-szülés folyamatában, a szülés egyik legalapvetőbb jellemzőjeként e segítő kapcsolat dinamikája, minősége meghatározó (tekintetbe véve, hogy nem létezik lineáris ok-okozati összefüggés; számos, sokszor láthatatlan, követhetetlen tényező is szerepet játszik). A kutatási interjúk közül egy módszertanilag megkérdőjelezhető, azonban a pszichoanalitikus esettanulmány hagyományainak szempontjából izgalmas beszélgetést választottam.
A szülés kísérése során létrejövő segítő kapcsolatban bontakozó ön-megtapasztalást, a segítő és a segített identitásának alakulását megérthetjük a pszichoterápiás kapcsolat pszichoanalitikus elméleteinek felhasználásával: a vajúdás és szülés folyamata a pszichoterápia közösen megélt jelenének metaforája is egyben. Testiség – nőiség – intimitás – tabu: a szülés és vajúdás a fokozhatatlan szélsőségek élménye, melyben sokféle identitás megmutatkozik. A tanulmányban bemutatott „történet a történetben”, a szülés során létrejövő kapcsolat narratívájának szerveződését tárja fel. Az eredeti, sokkolóan traumatikus szüléstörténet többszörös áttétellel jelent meg, még a jelen szöveg írása során is.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége