Az identitás iszkolása – Mit tanulhat a pszichoanalízis a tömegfolyamatokból?

Absztrakt: 

A pszichoanalízis és a szociológia területén évtizedek óta a figyelem középpontjában áll az identitás jelensége. Az azonosságok és a különbözőségek közös élménye, valamint az azonosulások és ellenazonosulások rendszere is megjelenik a terápiás kapcsolatban. Ugyanakkor a fogalom meghatározása ellentmondásos, világos elkülönítése csak részlegesen valósul meg az introjekció, internalizáció, inkorporáció vonatkozásában.
Az identitás biztosítja a folyamatosságot, az egyéniség érzetét, a szelf-meghatározást, amely a fontos másiktól átvett és azonosulásként mélyen beépülő mintázatok összessége. Segítségével válik képessé az egyén, csoport, nemzet választ adni arra a kérdésre, hogy „Ki
vagyok én, kik vagyunk mi?” Az egyénin kívül, az identitás rendszere hordozza a családi, csoport, intézményi-szervezeti, világnézeti és kulturális, nemzeti identitás egymás mellett létező struktúráit.
E társas jelenség a másik tekintetében világítja meg önmagunk felfogását, mivel az azonosulások a veszteségek feldolgozását biztosító internalizációkon keresztül az egyén fejlődési képességének alapját alkotják. Ugyanakkor az identitás egymással közvetlen kapcsolatban nem álló egyének ezrei, milliói számára képes a szubjektív hasonlóság és összetartozás élményét biztosítani, összekötve ezreket, milliókat a közös vonásaikkal, és elválasztva őket más, tőlük eltérő csoportoktól.
A változó világ kulturális és társadalmi folyamatai próbára teszik az identitás rendszere integráltságának fenntartását az egyénitől a kollektív azonosulásokig egyaránt. Ezért éles kérdés, hogy a társadalmi folyamatok hogyan hatnak a pszichés apparátus működését meghatározó identitásra. E viszontagságos fejlődés biztosítja, hogy helyet találjunk személyes kapcsolatainkban, társadalmi szerepeinkben, és e viszontagságos fejlődés
jelenik meg a terápiás folyamatban, amely során pácienseinket segítjük boldogulásukat
elősegítő identitásuk kialakításában.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége