Álom-világ

Absztrakt: 

Tanulmányunkban a környezetpszichológiát kívánjuk bevonni a pszichoanalízisbe, noha az utóbbi tudomány a környezetlélektan egyes részeit már tartalmazza is, hiszen anélkül, hogy művelői mindig világosan látnák, a környezetpszichológia számos elemét a pszichoanalízisből meríti. Ahhoz, hogy a kapcsolódás közöttük világos legyen, a környezetlélektan tranzakcionalista modelljén keresztül igyekszünk az utóbbit csatlakoztatni a személyekkel foglalkozó mélylélektani álomfejtéshez, miközben a környezetpszichológia gyökerei is láthatóak lesznek. A környezetpszichológia tranzakcioanalista modellje szerint személy és környezet állandó és kölcsönös tranzakciók révén szociofizikai egységet hoznak létre, s ebben a megvilágításban az álom-környezet különleges szerepet élvez. Az álom-világ lényegében a tranzakciók révén formálódó személy- és környezet-együttes álombeli megjelenését fejezi ki.
Vizsgálatunk célja megválaszolni a következő kérdéseket:
1) milyen környezeti elemeket hordoz a manifeszt álomtartalom,
2) milyen lelki tartalmak transzformálódhatnak az álmokban környezet-elemekké,
3) milyen módon kapcsolódik bele az első kettő a látens álomgondolatba, s ott milyen
szerepeket tölt be.
A pszichoanalitikus gyakorlat felől jövő kérdésünk pedig már a pszichoanalízisben/analitikus terápiában álmokkal történő munkára vonatkozott, amelyben azt kutattuk, mi történik akkor, amikor a háttér kerül a figura szerepébe, azaz mikor a manifeszt álomtartalom a környezeti aspektusokkal válik főszereplővé a pácienssel végzett munka közben, és változik-e valami, ha visszafordul az álom-munka, és újra a személyek kerülnek a fókuszba. Végső kérdésünk arra vonatkozik, hogy az álomhoz fűződő asszociációk hogyan kapcsolják össze, illetve módosítják a figura-háttér viszonyát, amely az álmokkal történő analitikus munka közben változhat. Elsősorban a báziskörnyezet – ami értelmezésünk szerint az anyai test – álombeli megjelenési formáit, illetve az anya-hiány álomábrázolásait követtük, és mindezt a pszichoanalitikus gyakorlatból vett álom-vignetták elemzésével kívánjuk tanulmányunkban megválaszolni.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége