Határok és határsértések – Az elcsábulás végzetes szenvedélye

Absztrakt: 

A pszichoanalitikus terápiák történetében és napi gyakorlatában nem ritkák a legkülönbözőbb határsértések. Írásunkban a szexuális határsértések kérdését járjuk körül. A róla való szakmai gondolkodás gyakran leegyszerűsítő és differenciálatlan. Egyes analitikus szerzők úgy találják, hogy az aktuális nemzetközi szakmai közhangulat nem kedvez a szexualitásról való gondolkodásnak, mintha a téma érdektelenné vált volna. Más szerzők erről eltérően vélekednek, a téma megítélése nem egységes.
Az amerikai és angliai önbevallásos prevalencia-vizsgálatok szerint a páciensek és terapeutáik (pszichiáterek, pszichológusok, szociális munkások) közötti szexuális kontaktus incidencia aránya 7-12%. Celenza és Gabbard, a témával kimerítően foglalkozó amerikai pszichoanalitikusok vizsgálatai és adatai szerint a határsértésre leghajlamosabb, legveszélyeztetettebb terapeuták karrierjük középidejében járnak, izoláltan, sok nehéz patológiájú pácienssel dolgoznak, miközben magánéletükben gyakran kapcsolati problémákkal küzdenek. Tapasztalati és elméleti szakértők szerint a szaktudás és az etikai normák ismerete nem véd meg. Talán az analitikusok, a terapeuták alábecsülik saját csábíthatóságukat? A súlyos határsértés nemcsak a terápiás kapcsolat résztvevői számára ártalmas, hanem mérgező hatása továbbterjed a szakmai közösségben.
A cikk ezt a nagyon érzékeny, elhallgatott és sérülésveszélyes témát közelíti meg pszichodinamikai, gyakorlati és etikai aspektusokból.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége