„Érthetetlen” viszontáttételi érzések az analitikus mezőben – A viszontáttétel mint információforrás és a tartalmazás eszköze

Absztrakt: 

A primitív áttétel által kiváltott viszontáttételi érzések megjelenhetnek hirtelen, más esetekben hosszabb idő után ragadhatók meg az analitikus folyamatban. A primitív áttételek nem reprezentált, nem szimbolizált tartalmakkal kapcsolatosak, ezért az analitikus alfa funkcióját igénylik, hogy segítsen megfogalmazni a páciens élményét. A páciens reprezentálatlan tartalmai az analitikus elméjében eleinte képeket, szavakat idéznek
fel, melyeket felajánl a betegnek. A páciens tovább „álmodja” azokat, kiemelve belőlük a számára releváns aspektusokat. A felváltva, közösen álmodott képekből-szavakból lassan alakulhatnak narratívák. A tanulmányban bemutatott esetben a mindent átható szorongás és leértékeltség érzése mögött egy intergenerációs trauma árnya körvonalazódott. A páciens szimbolizálatlan tartalmai érintkezésbe kerülnek az analitikus emésztetlen tartalmaival. Ezeket az analitikus üldöző belső tárgyként élheti meg, amely elől menekülve a már tudotthoz fordulhat. A páciens visszajelezheti, ha az értelmezés nem fedi belső élményét. Az analitikusnak sokszor hosszú időn át fenn kell tartani a nem-tudás állapotát, hogy a jelenségek elnyerjék valós értelmüket.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége